ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI

Aladrović: ‘Duži ostanak u radnom svijetu naša je realnost, kao i uvoz radne snage‘

Zakon želi smanjiti sve oblike prekarnog rada i neprijavljeni rad. Niti jedna zemlja to nije uspjela osim Irske
Josip Aladrović
 Tomislav Kristo/CROPIX

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović bio je gost u Dnevniku Nove TV. Govorio je o novom zakonu te aktualnim događanjima povezanima s Ministarstvom.

Hrvatska sljedeće godine dobiva novi Zakon o radu. Zakon koji se odnosi na zaposlene, ili bolje je reći, većinom one u privatnom sektoru. Hoćete li moći raditi od kuće, tko će i kako to plaćati, koliko možete imati ugovora na određeno. I ne manje bitno, da bismo održali mirovinski sustav, hoćemo li morati raditi dulje ili uvoziti masovno strane radnike. Odgovore na ova pitanja dao je ministar Aladrović.

"Procjena je da trenutno radi 30 do 40 tisuća platformskih radnika. Uglavnom rade mlađe generacije. To je nešto što je omogućilo lakši način rada. To je novi oblik rada", komentirao je ministar platformski rad. Ovdje nije pitanje samo o studentima, istaknuo je Aladrović.

Zakon želi smanjiti sve oblike prekarnog rada i neprijavljeni rad. Niti jedna zemlja to nije uspjela osim Irske.

"Mi očekujemo da ćemo biti druga europska zemlja koja će to uspjeti", dodao je. Potrebno je biti vrlo precizan i oprezan zbog mnoštva tužbi koje su moguće.

Regulirat će se i rad od kuće. Jedan od dijelova je da poslodavac plaća režije zaposlenom.

"Prije COVID krize imali smo oko tri posto radnika od kuće. Procjena je bila na razini EU da 37 posto radnika može obavljati posao od kuće. Želimo usustaviti benefite - da poslodavac i radnik imaju veću razinu zaštite, ali i da se određeni troškovi plaćaju", otkrio je ministar.

Rad na određeno moguć je do tri godine.

"Jedan od temeljnih ciljeva novog Zakona o radu je smanjiti prekarni rad. Mi imamo u Hrvatskoj 25 posto ugovora na određeno vrijeme i tu smo lideri u EU. Želimo smanjiti taj broj", naveo je za Dnevnik Nove TV.

Kod Zakona je bitno napomenuti da radna skupina još uvijek radi.

"Nije ništa sveto pismo, o svemu možemo razgovarati", izjavio je.

Zakon propisuje odlazak u mirovinu sa 65 godina. Jesmo li spremni duže raditi ili je bolje uvoziti strane radnike da mirovinski sustav to "pokrpa"?

"Mi moramo biti svjesni da je duži ostanak u radnom svijetu naša realnost. Pogotovo u djelatnostima u kojima je to moguće", rekao je i dodao da će odlazak u mirovinu sa 65 godina biti izbor.

"I uvoz radne snage je realnost koja se događa za sve djelatnosti koje mi na tržištu rada nemamo", zaključio je ministar Aladrović.

Prošli tjedan Ministarstvo je objavilo nalaze u slučaju Severine Vučković koji je proslijeđen Državnom odvjetništvu. U radu Centra za socijalnu skrb pronađen je 21 propust, a 24 pogreške u radu Centra za posebno skrbništvo. Ministar je rekao da oni ne mogu ulaziti u detalje nalaza.

"Mi smo profesionalno odradili i jedan i drugi inspekcijski nadzor i očekujemo da je tu naš dio posla završen. Povećali smo broj upravnih inspektora i inspektora u inspekcijskom nadzoru. U odnosu na prošlu godinu, u prvih 10 mjeseci napravili smo četiri puta više inspekcijskih nadzora", dodao je. Hrvatska komora socijalnih radnika mogla je mimo Ministarstva sama napraviti stručni nadzor, ali koliko je ministru poznato - oni to nisu učinili.

"Mi štitimo interes djeteta. Javno je eksponiran slučaj zbog poznatih roditelja. Ne možemo zatvarati oči pred nikakvim nepodopštinama u sustavu. Nama kao ministarstvu je zadaća svaku pritužbu ispitati", objasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 23:35