StoryEditor
SASTANAK

ALADROVIĆ NAJAVIO DA U PONEDJELJAK SJEDA ZA STOL SA SINDIKATIMA Ministar otkrio s kakvom ponudom dolazi: 'Očekujem da će doći do dogovora'

Josip Aladrović
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je da će Vlada u ponedjeljak sjesti za stol sa sindikatima u štrajku i ponuditi im, uz povećanje osnovice za 6,12 posto, i 2 posto povećanja koeficijenata složenosti poslova ako do 30. lipnja sljedeće godine ne dođe do redizajna plaća.

Aladrović se u četvrtak nakon sjednice Vlade osvrnuo na dosadašnji tijek pregovora sa sindikatima, koji su najavili da unatoč koalicijskom dogovoru nastavljaju štrajk i ustraju u zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Najavio je da će Vlada u ponedjeljak sjesti za stol sa sindikatima.

"Ponuda Vlade od 6,12 posto povećanja osnovica još uvijek je na stolu, u slučaju da Vlada do 30. lipnja sljedeće godine ne napravi redizajn sustava plaća, razgovarati ćemo o povećanju od dva posto", izjavio je Aladrović.

Kazao je da je koalicijski dogovor od 2 posto povećanja koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju, ako do 30. lipnja Vlada ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, kompenzacijska mjera sindikatima.

"U ponedjeljak ćemo taj prijedlog staviti na stol sindikatima i očekujemo postizanje određene razine dogovora", kaže Aladrović.

Zahtjev sindikata za 6,11 postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova iduće godine državu bi koštao 476 milijuna kuna, a eventualnih 2 posto nakon 30. lipnja iduće godine iznosilo bi između 170 i 180 milijuna kuna, dodao je.

Aladrović navodi da Vlada pozivom na razgovore i prijedlogom o 2 posto povećanja koeficijenata želi spustiti loptu na zemlju i započeti razgovore u dobroj vjeri, a očekuje da će se sindikati odazvati sastanku.

"Ako ne dođemo do zajedničkog rješenja, Vladi i dalje ostaju na raspolaganju sve mjere koje je dosad imala", istaknuo je Aladrović.

Na novinarsko pitanje oko zabrane ili neplaćanja štrajka, Aladrović je rekao da u trenutku kada Vlada započinje pregovore sa sindikatima ne želi razgovarati o zabrani štrajka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 11:05