REAKCIJA MINISTRA

Aladrović: ‘Nikada nikome nisam pogodovao. Premijer uvijek ima moj mandat na raspolaganju‘

Istražitelji sumnjaju da je Aladrović pogurao kandidatkinje ministra Horvata i gradonačelnika Županje Juzbašića davši im unaprijed pitanja za testiranje

Josip Aladrović

 Vedran Peteh/Cropix

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović za Jutarnji list izjavio je da nije radio ništa protivno zakonu te da nije pogodovao pri ničijem zapošljavanju u HZMO.

- Nitko me nije kontaktirao niti sam bilo što dobio od USKOK-a, tako da o navodnim optužbama znam samo iz medija. Ali, naravno, odazvat ću se svakom pozivu ako do toga dođe - kazao je Aladrović. Kada smo mu predočili da ga se navodno sumnjiči za nezakonito zapošljavanje konkretnih osoba, ustvrdio je da mu njihova imena nisu poznata.

- Od tih događaja prošlo je četiri godine. U vrijeme dok sam upravljao sustavom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iz njega je otišlo više od 350 ljudi. Što prirodnim odljevom, dakle u mirovinu, što odlaskom u neki drugi sustav. A govorimo o sustavu koji zapošljava više od 2700 ljudi, a sistematizacijom je predviđena potreba za još nekoliko stotina.

- Nikada nikome nisam pogodovao - decidiran je Aladrović. Tvrdi da ni Ana Mandac ni dojučerašnji ministar Darko Horvat ni gradonačelnik Županje Damir Juzbašić nisu od njega tražili da pogoduje pri bilo čijem zapošljavanju, a također ističe da nikome nije dostavljao pitanja za testiranja na natječajima.

Na pitanje hoće li podnijeti ostavku ako USKOK protiv njega i formalno otvori istragu, rekao je:

- Što se tiče ministarskog mandata, on je uvijek na raspolaganju predsjedniku Vlade, pa tako i sada.

Upitali smo ga je li do sada na ovu temu razgovarao s predsjednikom Vlade.

- Da, razgovarali smo, ali samo o tome što novine pišu, jer više od toga ne znamo niti on niti ja.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, iz dokaznog materijala koji su istražitelji prikupili tijekom izvida proizlazi sumnja da je Aladrović 2018. i 2019. kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pogodovao pri zapošljavanju dviju ženskih osoba u HZMO-u. Navodno je to činio na traženje drugih osoba, koje bi također mogle biti obuhvaćene ovim drugim krakom istrage. Istražitelji su, kako doznajemo, označili Darka Horvata i njegovu bivšu pomoćnicu iz Ministarstva gospodarstva Anu Mandac, ali i gradonačelnika Županje Damira Juzbašića, kao osobe koje su od Aladrovića tražile da "izađe ususret" njihovim kandidatkinjama za posao.

Dostavio pitanja

U oba slučaja sve se odigralo na gotovo identičan način. U jednom slučaju navodno je Juzbašić preko Ane Mandac urgirao kod Aladrovića da pomogne P. P. na natječaju za radno mjesto u HZMO-u koncem 2018. Prema sumnjama istražitelja, Aladrović je toj kandidatkinji unaprijed dostavio pitanja za testiranje, pa je ona na pisanom testu imala maksimalan broj bodova i dobila stalni posao samostalnog upravnog referenta vježbenika u HZMO-u.

U drugom slučaju, za zapošljavanje L. S. bio je osobno zainteresiran Darko Horvat, koji je, kako se sumnja, preko Ane Mandac također tražio od Aladrovića da ju "pogura" na natječaju raspisanom.. Istražitelji sumnjaju da je Aladrović i njoj dostavio zadatke za predstojeće testiranje. S obzirom na to da je dobila posao samostalnog referenta "samo" na određeno vrijeme, sve su navodno ponovili na sljedećem natječaju kada je dobila stalan posao na spomenutom radnom mjestu.

Krak istrage

Prema neslužbenim informacijama, ministar Aladrović gotovo će sigurno biti obuhvaćen ovim krakom USKOK-ove istrage. Jedini razlog, tvrde naši izvori, zbog kojeg istraga u odnosu na njega još nije otvorena jest činjenica da iz prikupljenih dokaza proizlazi sumnja da je počinio blaži oblik kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti, bez pribavljanja znatne imovinske koristi ili štete, a za to je kazneno djelo zaprijećena zatvorska kazna do pet godina.

To znači da Državno odvjetništvo najprije treba dobiti od Vlade suglasnost da se pokrene kazneni postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 12:10