MINISTAR SOCIJALE

Aladrović o mučnom slučaju u Međimurju: ‘Majka je izrazila želju za boravkom u sigurnoj kući‘

‘Obitelj nije bila pod nadzorom. To pokazuje da je teško ponekad predvidjeti obiteljsko nasilje‘, kazao je ministar

Josip Aladrović

 Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar Josip Aladrović gostovao je u programu Nove TV i odgovarao na pitanja o hororu u Međimurju, ali je komentirao i druge aktualne teme koje se posljednjih tjedana nameću ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Vezano uz slučaj obiteljskog nasilja u Međimurju gdje je otac tek rođenu bebu, staru 19 dana, udario metalnom šipkom te pritom ozlijedio i suprugu kojoj je zadao nekoliko udaraca po tijelu, ministar Aladrović je rekao:

- Majka je izrazila želju za boravkom u sigurnoj kući, odnosno za pomoći od strane našeg sustava. Od prvog trenutka smo tu i bit ćemo. Obitelj nije bila pod nadzorom. To pokazuje da je teško ponekad predvidjeti obiteljsko nasilje. Prema svim podacima koje imamo - nemamo saznanja da se radilo o obitelji koja je imala bilo kakvih problema - otkrio je ministar.

Sindikati javnih službi od Vlade traže 13. plaću, više novca za sistematske preglede i prijevoz, ali i povećanje osnovice za izračun plaća u javnim službama....

- Mi smo tek započeli ozbiljniji proces pregovora sa sindikatima. Svaki utorak imamo intenzivne sastanke. Ova tema se aktualizirala tek na posljednjem sastanku. Mi smo zatražili malu pauzu da bi iskalkulirali sve zahtjeve. Moram priznati da su vrlo intenzivni, da se broje u milijardama kuna i da nisu realni. Tu moramo podvući crtu i reći da svi oni zahtjevi koji su stavili pred nas nisu realni. Međutim, pregovarački postupak uvijek dovede do nekog dogovora. Kolika će povišica biti i hoće li je biti - mislim da je to stvar pregovaračkih odbora...- rekao je.

Most se pohvalio da su prikupili dovoljno potpisa za referendum, no ministar kaže kako se zna kakva je referendumska inicijativa.

- Iz povijesti nemamo razloga za neko preveliko povjerenje u ono što govore saborski zastupnici Mosta. Zna se kakva je referendumska procedura. Dalje ćemo vidjeti u kojem će procesu to funkcionirati. Poznavajući sve ono što su do sada pričali, ne ulijevaju mi nikakvo povjerenje - poručio je Aladrović te dodao kako je tema po kojoj su pokrenuli referendum "toliko iracionalna" da ne može vjerovati da se razgovara o tome.

- Očito to njihovo, do sada, sijanje straha, a kasnije možda sijanje i smrti kroz ovakve inicijative rezultira određenim njihovim postupcima - rekao je.

Kada su u pitanju covid potvrde - na račun države testirat će se i dalje, rok ne postoji, rekao je ministar.

- Prioritet je smanjiti troškove, da se ljudi cijepe. Mi ćemo do daljnjeg plaćati testiranja, a vidjet ćemo do kad će to trajati. Iz konteksta socijalne skrbi - od kada smo uveli obvezu covid potvrda, potrošili smo oko 1,1 milijuna kuna na testove - otkrio je. Ako bude trebalo, ministar je siguran da će Stožer proširiti upotrebu potvrda.

Od prvog siječnja 2023. Vlada planira uvesti novi model obiteljskih mirovina. Mjesečna primanja mogla bi porasti za oko 214.000 umirovljenika.

- Model ćemo predstaviti sredinom ili krajem siječnja. Od 2023. će rasti obiteljske mirovine. Model je takav da smo procijenili da su obiteljske mirovine najneadekvatnije, najniže u sustavu i vjerojatno ćemo ići na određenu mogućnost povećanja, ali i dodatka od bračnog druga - preživjeli će imati dodatak od onog umrlog - kazao je.

Od neradne nedjelje nisu odustali, kaže.

- Moramo je uskladiti sa Ustavom - poručio je Aladrović za Novu TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 22:18