OBVEZNE COVID POTVRDE

Aladrović o odbijanju testiranja: I otkaz je jedna od opcija ako se neodgovorno ponašanje ponavlja

Prije svega takvi zaposlenici bit će udaljeni s radnog mjesta, sati im neće biti plaćeni, a nakon toga slijedi pisana opomena
Josip Aladrović
 Damir Krajac/Cropix

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavio je danas prezentaciju na temu Reforma sustava socijalne skrbi koja se sastoji od izmjena sedam zakona i tri nacionalna plana koji su vezani za akcijske planove.

"Reforma dolazi gotovo nakon 2 godine jedne od najtežih zdravstvenih i ekonomskih kriza koje su nas pogodile i s obzirom na sve novonastale okolnosti ova reforma ima za cilj povoljno utjecati na društvene odnose koje su možda narušeni jednim djelom pandemijom, ali su isto tako povezani i s izazovima s kojima se suočavamo posljednje vrijeme", rekao je ministar i dodao kako su svjesni da ne mogu biti zadovoljni funkcioniranjem određenog djela sustava, te je stoga u proteklih 6 mjeseci zaista posvećena pažnja izradi kvalitetnih rješenja iz domene sustava socijalnih politika i skrbi, prenosi N1.

"Bitno je naglasiti da mnogo ranjivih skupina društva, od naših starijih osoba, djece, od svih onih koji se nalaze u sustavu socijalne skrbi, očekuju od nas promjene i mi ćemo tako postaviti kamen temeljac promjena u našem društvu", rekao je ministar.

Aladrović je komentirao i od danas obavezne covid potvrde u socijalnoj skrbi.

"Nemamo informacija o bilo kakvim problemima na terenu u ovom trenutku, odnosno postoje dvije lokacije gdje se minimalan broj djelatnika odbija testirati", rekao je ministar novinarima u ponedjeljak na predstavljanju reforme sustava socijalne skrbi.

Dodao je da "ne vidi ni jedan racionalan razlog za odbijanje cijepljenja" i napomenuo da, ako se ne netko ne želi cijepiti, može na drugi način doći do covid potvrde koje su od ponedjeljka obavezne za zaposlene u ustanovama socijalne skrbi i u zdravstvenom sustavu.

Aladrović očekuje da će biti zanemariv broj onih koji se ne žele testirati ni cijepiti, a ako se to dogodi, rekao je, nad njima će biti primijenjena penalizacija koja u slučaju ponavljanja takvog ponašanja može rezultirati i otkazom ugovora o radu.

Objasnio je da će poslodavci prema djelatnicima koji ne mogu dokazati covid potvrdom svoje zdravstveno stanje poduzimati mogućnosti iz Zakona o radu koje im stoje na raspolaganju ako se netko ne pojavi na radnom mjestu, odnosno nema objektivne okolnosti da se može pojaviti.

Prije svega, rekao je, takvi zaposlenici bit će udaljeni s radnog mjesta, sati im neće biti plaćeni, a nakon toga slijedi pisana opomena i ostali elementi propisani Zakonom o radu.

Ministar je odgovorio novinarima da poslodavac takvim djelatnicima ne može u prvom trenutku dati otkaz jer Zakon o radu to ne dopušta, ali, ako se takvo ponašanje opetovano ponavlja, u tom slučaju je i redoviti otkaz ugovora o radu je jedna od opcija.

"To ne treba biti oblik izrazito velike ili teške penalizacije, ali moramo odvojiti sve one koji su odgovorni u sustavu od onih koji ne pokazuju minimum odgovornost prema sustavu", zaključio je Aladrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 02:20