MINISTAR RADA

Aladrović o Zakonu o radu: Smjer u kojem mislimo ići je onaj usuglašavanja socijalnih partnera

Aladrović tvrdi da Vlada želi raditi sve izmjene koje će doprinositi konkurentnosti hrvatskog gospodarstva
 Bruno Konjevic/Cropix

Iako se tržište rada u Hrvatskoj polako oporavlja, prema mišljenju mnogih, do potpune normalizacije proći će još dosta vremena. Hoće li se i na koji način nastaviti s mjerama pomoći radnicima, za HRT je odgovorio Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Smjer u kojem mislimo ići je smjer usuglašavanja socijalnih partnera - kazao je Aladrović.

Pandemija nam je otvorila nekakva pitanja Zakona o radu i njegove fleksibilnosti, konkretno radu od kuće, ulaska i izlaska u radni odnos, onemogućiti rad na „crno”, rekao je ministar.

- Želimo raditi sve izmjene koje će doprinositi konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i to je jedini smjer za koji ćemo se zalagati, ali napominjem da ćemo se zalagati za dogovor između socijalnih partnera, zato što smatramo da je to jedini pravi put - kazao je i dodao da je važno da su radnici zadovoljni, ali i da se poslodavcima omogući što veća konkurentnost.

Ministar je rekao kako se slaže sa sindikatima da se trebaju jačati kolektivni ugovori.

- Moramo naći idealan omjer zaštite prava radnika, viših standarda u radnom pravu, ali i konkurentnosti naših poslodavaca - naglasio je Aladrović.

Vlada cijelo vrijeme ima mjere koje pomažu gospodarstvu, sada postoji i mjera skraćenog radnog vremena koja je koncipirana do kraja godine.

- Do sada smo imali nekoliko katastrofičnih najava, ali one se nisu ispunile, a mi smatramo da se neće ni ispuniti, rekao je i dodao kako je Vlada na oprezu i nekoliko se resora bavi ovim problemima i sigurni smo da ćemo iz ovog izazova izaći još jači - naglasio je ministar.

Aladrović je za HRT kazao kako na tržištu radne snage postoje pozitivni trendovi i kako je 17 tisuća više zaposlenih no što je to bilo na početku korona krize, te on vjeruje da će se ovakvi trendovi nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:15