MINISTAR RADA

Aladrović otkrio tko će i dalje dobivati državne potpore: ‘Ostaju samo za najizloženije sektore‘

Aladrović je pozvao na cijepljenje kao najbolji način očuvanja zdravlja i ekonomije
Josip Aladrović
 Dragan Matic/Cropix

Ministar rada Josip Aladrović gostovao je u Dnevniku Nove TV i govorio ukidanju potpora za poduzetnike, ali i rastu BDP-a i reformama koje Vlada planira.

"Što se tiče reformi provodili smo ih do sada, i provodit ćemo ih", kazao je ministar no nije dao konkretan odgovor kada će krenuti konkretne reforme u zdravstvu, javnoj upravi, pravosuđu...

Ministar kaže da je pandemija usporila provođenje određenih reformi, no uvjeren je da će ih Vlada provesti do kraja svog mandata.

Aladrović kaže da je teško procijeniti hoće li rast cijena gurnuti građane još više u siromaštvo.

"Ono što je dobro, rastu plaće", kaže ministar i dodaje kako rastu i mirovine. Prosječan umirovljenik dobit će oko 60 kuna više mjesečno, a Aladrović kaže da je to gotovo milijarda kuna na godišnjoj razini za proračun.

Nije odgovorio niti na pitanje je li fer da prosječna mirovina raste 60-ak kuna, a saborskim zastupnicima 230 kuna. Aladrović kaže da se "usklađenje događa sukladno zakonodavnom okviru".

"Svjesni neadekvatnosti pojedinih vrsta mirovina odlučili smo se na nov način obračuna obiteljske mirovine koje su najmanje adekvatne i to ćemo učiniti u sljedećem koraku. Najniže mirovine su povećane više od 20 posto. Siguran sam da će i kretanja unutar mirovinskog sustava također spriječiti bilo kakvo povećanje siromaštva", rekao je Aladrović.

Kome ostaju potpore?

Potpore za poduzetnike ostat će samo za one koji su najnezaštićeniji, najavio je ministar. Kaže da zbog popuštanja mjera ne vidi razlog da i dalje stimuliraju pojedine poslodavce.

"Ostaju organizatori sportskih događanja, kulturnih događanja, event industrije, putničke agencije, dakle relativno mali segmenti našeg društva, ali oni koji su najizloženiji", rekao je ministar.

"Ako dođe ponovno do ekonomskih poremećaja, za što se nadamo da neće, mi smo i dalje spremni pomoći onima kojima se taj poremećaj dogodi", kazao je.

Aladrović poziva na cijepljenje kao najbolji način očuvanja zdravlja i ekonomije.

O Zakonu o radu

Novinarka je ministra pitala i o Zakonu o radu, koje su dvije stvari koje se mijenjaju.

"Odnos ugovora na određeno i na neodređeno. Želimo smanjiti broj ugovora na određeno vrijeme i omogućiti onima koji žele raditi više da rade više", kazao je.

Incident u Međimurju

Jeste li posve zakazali, kao i vaša socijalna politika prema romskoj manjini u Međimurju, pitala ga je novinarka.

"Sa ovom posljednjom tragedijom u Međimurju, ne mogu je poistovjetiti s dijelom resora koji vodim", rekao je i dodao kako ministarstva aktivno rade s manjinama u posebnim programima, a u Međimurju su posebno fokusirani na romsku manjinu.

"Ne vidim način da ovakav jedan incident možemo povezivati sa svim socijalnim politikama, ili politikama drugih ministarstava. Mi kontinuirano radimo, ali to ne znači da možemo apsolutno doći u situaciji da ovakvih incidenata ne bude. Možemo ih smanjiti", rekao je Aladrović u Dnevniku Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 02:34