IZVANREDNA PRESICA

Aladrović: Reagiralo se odmah; Šefica Uprave za obitelj: Curica nije smjela ići natrag roditeljima

U Ministarstvu socijalne politike održana je konferencija za medije o slučaju teško ozlijeđene djevojčice iz Nove Gradiške
Ministar Josip Aladrović
 
 Damir Krajač/Cropix

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović dao je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji izjavu o rezultatima upravnog nadzora Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški.

Ministar se obratio povodom slučaja stravičnog ozljeđivanja dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, zbog čega su jučer uhićeni njezini roditelji, 27-godišnjak i 24-godišnjakinja. Djevojčica je i dalje u teškom i po život opasnom stanju, a ustanovljene su joj teške i po život opasne ozljede.

Još uvijek nije poznato na koji su točno način ozljede nastale. Branko Medunić, šef Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, smijenjen je danas zbog tog slučaja te je Maja Jugović imenovana vršiteljom dužnosti ravnatelja.

- Povodom ovog nemilog i tragičnog događaja još jednom želim izraziti žaljenje kao otac i potvrditi svoje očekivanje o brzom oporavku djevojčice. Mi kao ministarstvo smo odmah reagirali izdvajanjem ostale djece iz obitelji i pokrenuli postupak upravnog nadzora porema Centru i stručnog nadzora odgovornosti socijalnih radnika i psihologa. Rezultati su bili takvi da se može utvrditi odgovornost, poslali smo ih Upravnom vijeću koje je razriješilo ravnatelja. Vršiteljica dužnosti će upravljati centrom. U prvom radnom danu nakon blagdana dobit ćemo sve rezultate stručnog nadzora i govoriti o dodatnim odgovornostima, najavio je ministar.

- Bez obzira što sada dobivamo medijsku vidljivost, u izmjene zakona krenuli smo ranije. Imamo strukturne probleme u domeni socijalne skrbi, ali ćemo ih ukloniti. Pomoću smanjenja broja javnih ovlasti fokusirat ćemo ih na bitno, formiramo akademiju socijalne skrbi koja će raditi sa socijalnim radnicima. Jedan disperzirani sustav centara za socijalnu skrb je izazov, centralizirat ćemo poslovanje centara. Želimo osnažiti obitelj, to je naša svjetonazorska pozicija i društvena odgovornost, rekao je ministar.

- U suradnji s inicijativom Spasi me došli smo do formiranja rješenja prigovora na rad centara. Siguran sam da će sve to dovesti osnaženja sustava i veće kvalitete. Duboko smo svjesni svih izazova. Jasna je politička poruka da to želimo promijeniti, idemo u dobrom smjeru i siguran sam da će se rezultati vidjeti kroz pozitivne pomake u sustavu, duboko sam uvjeren da ćemo spriječiti ovakve događaje ili ih svesti na minimum, izjavio je ministar Aladrović.

Obratila se i Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku pri ministarstvu.

- Djevojčica je u ranoj dobi bila izdvojena zbog rizika od roditelja. Postoje propusti u procjeni sigurnosti, dijete nije trebalo biti vraćeno roditeljima. Dijete je oko dvije godine bilo u obitelji, razvilo je snažne emocionalne veze. Zatražen je nadzor. Greška je u procjeni rizika. Ako imate rizičnu obitelj, prijave nasilja, ovisnosti, jako dobro morate procijeniti rizike. Mjere koje se provode nekad nisu dovoljne da bi se dijete vratilo. Socijalni radnici i psiholog to moraju kvalitetno provjeriti. Mjera centra je izrečena nakon povratka djeteta u obitelj. Uvijek ima više faktora kada procjenjujete rizik. Predmet nisam osobno vidjela, ali to je kompleksna situacija - kazala je.

Ministar je odgovorio na pitanje kako je moguće da je Medunić postavljen za ravnatelja Centra iako je ranije imao propusta u radu zbog kojih je degradiran.

- Ne znam detalje slučaja u povijesti. Upravni nadzor proveden je jako brzo, u nekoliko sati, jedino logično je bilo za nepravilnosti utvrditi odgovornost ravnatelja, postupili smo maksimalno odgovorno. Zahvalili smo se Meduniću na suradnji. Sigurno smo da će nova vršiteljica dužnosti obavljati kvalitetno. U utorak odlazi tamo tim ministarstva da se pobrine da se stručnost u tom centru podigne na višu razinu. Odradili smo ono što smo mogli kako bi spriječili ovakve događaje. Komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora provode stručni nadzor, rezultate očekujemo u utorak ili najkasnije u srijedu, onda ćemo moći utvrditi stručne propuste. Radnici u sustavu socijalne skrbi rade izuzetno odgovoran posao, od značaja za stabilnost društva, svi moramo biti svjesni njihove odgovornosti i sankcionirati neodgovornost. Svi koji uzrokuju štetu po zdravlje ili život ljudi će biti sankcionirani, tu nema popusta. Moramo napraviti razliku između onih koji rade svjesno i odgovorno i one koji to ne čine. Odvojit ćemo odgovorne od neodgovornih - kazao je Aladrović.

Barilić je objasnila kako je svaki slučaj individualan.

- Praksa je različita. Kada izdvajate jedno dijete, morate paziti zašto ostavljate drugo dijete u obitelji, procjena rizika je ključna u postupanju. Sve ovisi o individualnom slučaju. Postoje instrumenti za procjenu rizika koji su propisani, procjenjuje se rizik za dijete, roditelje, sociološku ugroženost djeteta, a svaki je slučaj poseban. Pogriješilo se, dijete nije trebalo vratiti obitelji. Komora ima mjere koje može poduzeti u odnosu na stručne propuste. Koliko sam čula, nadzor još nije dovršen, kada bude, više ćemo znati - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:22