KOMENTIRAO PAD BDP-A

Aladrović: ‘Za određene segmente gospodarstva ćemo nastaviti mjere i dogovorit se s poslodavcima‘

Aladrović tvrdi da je Hrvatska ovu krizu dočekala puno spremnije nego onu 2008. godine
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u RTL-u Danas komentirao je pad BDP u drugom tromjesečju za rekordnih 15,1 posto.

Na pitanje kako će se pad od 15,1 posto odraziti na resor koji on vodi i trebaju li se ljudi bojati otpuštanja, Aladrović je kazao da je ovaj pad koji nam se dogodio prvi puta u dugo vremena.

- Činjenica je da smo taj iznos otprilike i očekivali i kalkulirali s ovom razinom pada BDP-a i nije nas iznenadio s te strane. S druge strane, tržište radne snage je dobro odolilo ovoj krizi. Podaci stagniraju od početka krize, odnosno, broj zaposlenih je nešto veći nego početkom krize - kazao je.

Na opasku da je to zbog mjera koje sada prestaju, Aladrović je kazao da se ne bi složio da mjere prestaju.

- Za određene segmente ćemo sigurno nastaviti mjere. U vrlo kratkom vremenu ćemo se dogovoriti s poslodavcima u kojem obujmu i na koji način. A mjere za skraćivanje radnog vremena traju do kraja godine - kazao je Aladrović.

Nije želio otkriti okvir za te mjere te je kazao da će Vlada sjesti s poslodavcima i vidjeti njihova stajališta.

- S određenima već jesmo, s nekim drugima hoćemo. Bitno je da tu, kao i dosad nađemo konsenzus s poslodavcima. Naši poslodavci su se u ovoj krizi, naravno uz pomoć države, pokazali dosta otpornima. Dočekali smo je puno spremnijima nego krizu 2008. godine. Iz toga možemo provući nekakav optimizam za budućnost i za treći i četvrti kvartal koji nam slijede - kazao je.

Odgovorio je i na pitanje smatra li da je potpuno zatvaranje gospodarstva bio pravi izbor.

- Ono se može dovesti u korelaciju s ovim podacima. Kada vidimo zemlje koje imaju intenzivniji pad gospodarstva od nas, to su zemlje koje su imale jači lockdown i više su ovisne o uslužnom sektoru kao što smo i mi.

Epidemiološka situacija tada nam nije ostavljala puno izbora i mi smo se odlučili u tom trenutku za zdravlje. Za ljude na prvom, a ekonomiju na drugom mjestu. No, to razdoblje je iza nas.

Razdoblje koje nam slijedi će nam omogućiti nekakav smanjeni pad do kraja godine, a mi očekujemo u idućoj godini i rast BDP-a i gospodarstva u cjelini - kazao je Aladrović i dodao to zatvaranje ne može biti izlika za neki buduće slabije kretanje gospodarstva.

Ministar je odgovorio na pitanje kada možemo očekivati da se vratimo na razinu iz 2019. godine.

- Kada pogledamo kako je procijenjen pad, u prvom planu konvergencije smo iznijeli te procjene na 9,4 posto, i s obzirom na strukturu kako smo došli do tih 9,4 posto, sada procjene govore da će biti manji pad - kazao je Aladrović te dodao da je turizam pokazao bolje rezultate nego se očekivalo.

- Rast sljedeće godine koji je planiran je 6,4 posto. Ako pad ove godine bude manji, a rast na tim razinama, onda možemo očekivati, ne u 2021., ali u 2022. da ćemo se u apsolutnim brojkama iznosima vratiti na stanje prije krize - kazao je i dodao da još nema nove procjene pada BDP-a.

- Vrlo brzo ćemo izaći s revidiranim procjenama koje će biti niže nego što je bila procjena u prvom trenutku - kazao je Aladrović u RTL-u Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:15