NESNOSNA SITUACIJA

ALARM ZBOG INVAZIJE KOMARACA KOJA JE POČELA POPRIMATI RAZMJERE ELEMENTARNE NEPOGODE Naš fotoreporter snimio je zastrašujuće trenutke jezive najezde

 
 Vlado Kos / CROPIX, Ivana Nobilo / CROPIX /

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija uputili su zahtjev Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću kojim traže 5 milijuna kuna za provedbu dezinsekcije odraslih komaraca na području Osječko-baranjske županije, gdje je stanje već odavno dosegnulo alarmantnu razinu do te mjere da bi se moglo govoriti i o pravoj elementarnoj nepogodi.

U istočnoj Hrvatskoj, posebno njezinim dijelovima u Podunavlju, odnosno uz Dunav, Dravu i močvarno područje Parka prirode Kopački rit ne pamti se ovakva godina i prava invazija letećih "krvopija", koje napadaju živa bića tijekom cijeloga dana, a ne samo uvečer, kako je to prijašnjih godina bilo uobičajeno. Već je danima jasno da adulticidni tretmani, odnosno tretiranje komaraca po naseljima i s tla ne daje apsolutno nikakve rezultate. Stoga su se u utorak sastali župan osječko-baranjski Ivan Anušić (HDZ) i dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota (SDP), koji je inicirao sastanak sa županom, a nakon analize stanja odlučeno je da se pošalje zajednički zahtjev prema Banskim dvorima, kako bi se hitno osigurala dodatna financijska sredstva i proširio pojas tretiranja.

Naš fotoreporter Vlado Kos snimio je pomalo zastrašujući video najezde komaraca u kojemu je zapravo najjeziviji zvuk nebrojenih krvopija koje lete i zuje kao u kakvom filmu strave i užasa.

Puno je problema u sustavnom rješavanju problema s komarcima na ovom području. Najveći je svakako blizina Kopačkog rita, gdje se nalaze najveća legla komaraca, koja bi se trebala svake godine larvicidno tretirati, čime bi se u velikoj mjeri spriječio razvoj odraslih komaraca, no to se ne događa u potrebnoj i dovoljnoj mjeri. Osim toga, od svih gradova i općina jedino Grad Osijek ima planirana proračunska sredstva za dezinsekciju komaraca.

Riječ je o 3 milijuna kuna, koji su očito nedostatni. Manja sredstva za tretiranje osigurali su i gradovi Beli Manastir, Valpovo i Belišće te općine Antunovac, Bilje, Čepin i Dalj, koji povremeno provode tretiranja, ali ostale 34 jedinice lokalne samouprave to ne čine uopće. Grad Osijek je i ove godine proveo larvicidni tretman na svom području, a unazad sedam dana gotovo svakodnevno provodi i adulticidni tretman. No, to nije dovoljno. Jer, kako se navodi u apelu upućenom premijeru Plenkoviću, "izvješća službe monitoringa ZZJZ Osjčko-baranjske županije ukazuju na prisutnost više od 80 posto poplavnih komaraca u trenutnoj populaciji na području Osijeka što jasno ukazuje na uzrok trenutne situacije i izvorište istih sa kojih kao dobri letači migriraju i do 35 km".

U pismu se navodi i da je zbog toga od travnja do listopada kvaliteta života stanovnika značajno ugrožena, a "dokazano je i da takve najezde utječu i na razvoj stočarstva, pri čemu krave daju manje mlijeka...". Naravno, najezda komaraca velik je i javnozdravstveni problem, jer su ovi insekti poznati kao prijenosnici različitih virusa i bolesti, među kojima su neke i smrtonosne.

U Osijeku se nadaju kako će Vlada odgovoriti pozitivno njihovom zahtjevu, no to će biti samo "gašenje vatre". Krajnje je, naime, vrijeme da država u suradnji sa županijama, gradovima i općinama u istočnoj Hrvatskoj, jer isti problem muči i žitelje Vukovarsko-srijemske županije, osigura novac i uvjete kojima bi se problem komaraca svake godine rješavao prije nego što dođe do njihove invazije, a prema tvrdnjama nekih stručnjaka postoje i metode kojima se takav problem može trajno riješiti.

Prijete izlaskom na ulice i zatvaranjem cesta

Osječani su, kako izvještava Glas Slavonije, ogorčeni su na situaciju i kažu kako ovakvu invaziju ne pamte. Posebno je kritična situacija u Mjesnom odboru Lijeva obala, to jest u Tvrđavici i Podravlju.

- Mi smo prigradsko naselje koje se bavi poljoprivredom. Osim vrtova imamo i životinje kao što su pilići, kokoši i zečevi. Ovakva situacija s komarcima utječe i na našu mogućnost rada u vrtu i na naše životinje. Zečevi su posebno osjetljivi i oni nakon velikog broja uboda komaraca završe u ranama, obole i uginu. Ljudi su već razmišljali da u vrtove idu raditi u odjeći za pčelare. Zamagljivanje komaraca u nas se obavlja isključivo u glavnoj ulici, i to oko 22 sata, kada kamiončić projuri kroz nju. Oni uopće ne tretiraju sporedne ulice i bent, a kako smo mi rubno područje uz Kopački rit, trebali bismo dodatne tretmane. Zbog ovakve su situacije stanovnici MO Lijeva obala toliko ogorčeni da već razmišljamo o tome da iziđemo na ulice i javno iskažemo svoj revolt, a ne bude li se dodatno tretiralo ovo područje, zatvorit ćemo ceste i pristup naseljima kako bismo jasno pokazali da je ovdje ozbiljno ugroženo zdravlje stanovništva, posebice djece, ali i naših životinja, kao i obavljanje poslova koji su mnogima izvor prihoda za život - odlučna je Lucija Tadić, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Lijeva obala. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:49