POŽARI U HRVATSKOJ

Alarmantna statistika: Ove godine bilo je 46% više požara nego u cijeloj 2021. Poginulo je 25 ljudi

Gledajući samo požare raslinja u istom razdoblju evidentirano je povećanje od čak 70%

Prizori s mjesta požara u zaleđu Šibenika i Vodica, vatra je zahvatila mjesta Zaton i Raslinu, gorjele su kuće I automobili, a tijekom noći se plamen okrenuo prema brdu (arhiva)

 Duje Klarić/Nikša Stipaničev/Nikolina Vuković Stipaničev/cropix/Čitatelj Jutarnjeg Lista/Vlada Republike Hrvatske/

Sinoćnji požar na zagrebačkom Žitnjaku, koji je buknuo oko 21.30 sati u hali tvrtke Model pakiranja, samo je posljednji u podugačkom nizu požara ove godine. Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) u priopćenju je objavila konkretne brojke i usporedbe u odnosu na prošlu godinu.

U prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, zabilježeno je 46 % više požara na otvorenom prostoru dok je gledajući samo požare raslinja u istom razdoblju evidentirano povećanje od čak 70%. U prošloj godini u prvih sedam mjeseci opožarena je površina od 16.153 hektara, dok je u tekućoj godini već zabilježeno da je opožareno 51.962 hektara, što je povećanje od čak 221%.

U prošloj je godini zabilježeno 8.833 požara dok je u 2022. bilo 11.323 požara, što je povećanje od gotovo 30%.

Nažalost, i brojke ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u ovoj godini bilježe povećanje u odnosu na prošlu. Tako je u 2022. godini zabilježeno 16 smrtno stradalih osoba u požarima dok je u ovoj stradalo 25 ljudi, uključujući i jednog vatrogasca koji je tragično nastradao gaseći požar kod Zatona Dubrovačkog 31. srpnja.

Zabilježeno je i povećanje broja ozlijeđenih osoba od 42%, a pritom je zabilježeno 77 ozlijeđenih u prošloj godini, dok je u ovoj čak 110. Hrvatska vatrogasna zajednica napominje kako je u promatranome razdoblju manji broj ozlijeđenih vatrogasaca, budući da je prošle godine zabilježeno 15, a ove 10 ozlijeđenih vatrogasaca u prvih sedam mjeseci.

Također, 30% više je korišten zrakoplov u gašenju požara u odnosu na prošlu, a u ovoj su godini zračne snage sudjelovale i u međunarodnim aktivnostima gaseći požare u Republici Sloveniji te Bosni i Hercegovini, s time da su i vatrogasci, pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi Pula, Poreč, Umag i Pazin, sudjelovali u gašenju požara u Sloveniji.

Dakle, u svim kategorijama u prvih 7 mjeseci, osim požara objekata, zabilježeno je povećanje u odnosu na 2021. godinu.

Budući da se nastavlja razdoblje visokih temperatura bez padalina, kao i vrlo visokog indeksa opasnosti od izbijanja požara, iz HVZ-a još jednom pozivaju na odgovorno ponašanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:07