DOSSIER JUTARNJEG (1) >>> SUTRA SVE O ŠTREBANJU NA FILOZOFSKOM

Alarmantni podaci s FER-a: Ova generacija brucoša najlošija je u proteklih šest godina!

FER je godinama dobivao najbolje studente, no sada su i oni suočeni s velikim padom znanja studenata

ZAGREB - Studenti koji su se lani upisali na zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva najlošiji su unatrag šest generacija - pokazali su rezultati analize uvođenja državne mature koju je izradio prodekan za nastavu prof. dr. Davor Petrinović.

Svi su sada na fakultetu očajni i zabrinuti. FER je, naime, godinama uvijek dobivao najbolje i najmotiviranije učenike. Tako je trebalo biti i ove godine, no zamjetan pad uspjeha ukazao je na generalni problem: srednjoškolci na fakultet dolaze sa sve manje i manje predznanja.

Što je stvarni uzrok tome ne znaju, no smatraju kako je svemu dodatno kumovala sama organizacija ispita državne mature.

Usporedili četiri ispita

Da uopće pristupe analizi prolaznosti na ispitima Upravu FER-a potaknula je odluka Medicinskog fakulteta koji je ove godine uz maturu ponovno uveo vlastiti razredbeni ispit.

- Uzeli smo četiri ispita i usporedili prilaznost. Pokazalo se da je prosječan broj položenih predmeta cijele populacije brucoša u odnosu na prošlogodišnju generaciju pao za 10,5 posto, dok je u odnosu na prvu generaciju bolonjaca taj pad još značajniji - rekao je prof. Petrinović. Istaknuo je kako su najveći pad, od čak 25 posto, ostvarili studenti koji su se na rang-ljestvici plasirali na začelje, od 401. do 631. mjesta.

Svi su oni, međutim, bili među tisuću najboljih kandidata u državi i visoko motivirani za upis na FER (za čak njih 93 posto kandidata FER je bio prvi izbor, a ostalima drugi).

Najviše ipak šokira podatak prema kojem čak 23 studenta koja su na državnoj maturi iz matematike (na višoj A razini) i fizike na maturi ostvarili više od 80 posto bodova u prvom semestru - nisu položili ni jedan ispit.

- To je problem kojim bi se trebali pozabaviti i psiholozi - kaže Petrinović. Na FER-u su prvo misli da je razlog promjena strukture kandidata s obzirom na tip škole i demografsko porijeklo.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOMIZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:27