UŽAS KOD 'MEDENE'

ALARMANTNO STANJE KOD TROGIRA 'Smrznuti konji, tovari i koze samo što mi ruke nisu pojeli od gladi!'

 
 Božidar Vukičević / Cropix

Polarne hladnoće koje su ovih dana uzdrmale stanovnike cijele Hrvatske, posebno su uznemirile ljubitelje konja i ostalih domaćih životinja na ranču smještenom na prostoru uz apartmansko naselje 'Medena' u Segetu Donjem.

Redakcija Slobodne Dalmacije primila je niz poziva da 'se upozori vlasnik zbog zanemarivanja životinja', a posebno uporan bio je Neven Pažanin i njegova bolja polovica Jagoda, koji često posjećuju taj prostor i hrane osam konja, magarca Joku, dvadesetak koza, četrdesetak kokoši i brojne mačke koje tamo obitavaju.

Zgroženi su, kako su istaknuli, da su životinje na niskim temperaturama potpuno zanemarene, bez vode i hrane, izgladnjele na snijegu, te da većinu vremena provode u kaljuži i vlastitu izmetu.

– Znajući da se o životinjama uopće ne vodi računa, prije tri tjedna odnijeli smo hranu – salatu, mrkvu, jabuke i još dosta povrća. Tada je pljuštala kiša i zaista je bilo teško vidjeti životinje kako nemoćne stoje na otvorenom iako tamo postoje obori za konje, ali ne znam zašto su zatvoreni. Obratio sam se direktoru tvrtke 'Apartmani Medena' i pitao ga može li što poduzeti kako bi konji bili zbrinuti i dobio odgovor da su svjesni problema, ali da o tome trebam porazgovarati s Dinom Babićem, koji je od koncesionara Ivice Penića unajmio dio ranča u kojem su smještene životinje – kazao je Pažanin, a Slobodna doznaje kako je, prema tvrdnjama Uprave tvrtke 'Apartmani Medena', koncesijski ugovor istekao još 2012. godine.

Božidar Vukičević / Cropix
Neven Pažanin

Božidar Vukičević / Cropix
Neven Pažanin

Pažanin nije odustajao i u ponedjeljak se po snijegu zaputio do sporne lokacije, te je naglasio da nikoga tko bi se trebao brinuti o životinjama nije zatekao.

– Znajući da bi se to moglo dogoditi, ponovno smo odnijeli hranu. Jadne beštije, izgladnjele, okružile su nas jagmeći se tko će dobiti svoj zalogaj. Konji su bili teško pokretljivi, smrznuti. Koze su trčale za mnom, otimale mi salatu iz ruku. Donijeli smo jabuke, samo što mi ruke nisu pojele. Konji stoje na otvorenom, u pedalj dubokom glibu. Užasan smrad se širi uokolo ranča koji je u derutnom stanju i konstrukcija objekta samo što se nije urušila. Teški horor i ruglo na poznatoj turističkoj destinaciji – dodao je Pažanin.

Božidar Vukičević / Cropix

Božidar Vukičević / Cropix

Posljednji slučaj samo je jedan u nizu sličnih primjedaba na taj objekt. Mišljenje o svemu zatraženo je od upravitelja Babića.

– Recite mi tko je to rekao da ja o konjima ne vodim računa?! Koji su to navodni ljubitelji životinja? Netko sigurno igra zakulisne igrice. Mislite li da držim konje zato što nisam ljubitelj životinja – pomalo nervozno je odgovorio Babić.

– U Segetu ima 250 mačaka. Sve se skupljaju na ranču, ali nisu moje. Mojih je samo osam konja i magarac, dvadesetak koza, četrdesetak kokoši koje moraju biti tamo jer su one čistači – kazao je i dodao da njemu dolaze brojni ljudi, jer nemaju gdje vidjeti konje, koze ni kokoši.

– Na naše posjetitelje djelujemo edukativno, bavimo se terapijskim jahanjem – ustvrdio je sugovornik.

Na pitanje koliko jahanje košta, odgovorio je 'od 30 do 100 kuna', bez dodatnih obrazloženja, ustrajavši u tome da se to sve skupa njemu ne isplati.

Božidar Vukičević / Cropix

Božidar Vukičević / Cropix

Nastavak razgovora tekao je kao na kvizu. Na jedan upit slijedio je njegov protuupit. Zašto konje držite vani na ovoj hladnoći i snijegu, a ne u oborima koji stoje zatvoreni?

– Zato što su im prirodni uvjeti takvi. Recite mi kako riba može biti u moru, a konji ne mogu biti vani. Nazovite ergelu u Đakovu pa ih pitajte gdje oni drže svoje konje. Jedino je prirodno da su konji i sve ove životinje koje ste naveli na otvorenom bez obzira što su temperature takve kakve jesu, jer kobile i ždrebad kad stoje vani dobivaju imunitet. Ako su u štali, postaju neotporni i osjetljivi – kazao je Babić i dodao kako 'i mi ovih dana stojimo u toplim prostorijama i kad izađemo vani na hladniju temperaturu da ćemo se prehladiti, što nije dobro'.

Upitali su ga zatim je li istina da ne hrani životinje i zašto ih uopće drži.

– Ne isplati mi se ovo. Recite mi isplati li se u ovoj državi odgajati djecu da idu u inozemstvo. Sigurno ne. U ovoj državi je sve prenapuhano. I sad su se uhvatili mojih konja. Znajte da sam dvadeset i pet godina s njima. Ako ja neću pomoći mojim konjima, onda neće nitko. Oni su zbrinuti. Imaju dostupnu vodu i hranu, a oni koji misle da ih se treba držati u kućicama neka pogledaju Wikipediju kako se drže konji – poručio je Babić i bez stanke nastavio novim protupitanjem.

– Kako mislite da u Rusiji stoje konji na minus 40 stupnjeva? Znate li za krdo divljih konja na Livanjskom polju? Ima ih dvjesto i krda su stalno vani, još od 1941. godine, i nitko se o njima ne brine. Životinje hranim sijenom, voćem i povrćem, hrpu novca potrošio sam na njih, sve što sam zaradio u životu. Ostat ću na ovoj lokaciji još 20 godina, za dišpet onima koji tvrde da se ne brinem o životinjama, jer sam uvjeren kako su sve pritužbe zapravo zli jezici koji me odatle hoće istjerati.

Božidar Vukičević / Cropix

Božidar Vukičević / Cropix

Podsjetimo, kada je prije 10 godina u sklopu 'Apartmana Medena' otvoren ranč u čijem jednom dijelu je djelovao i restoran, upriličena je prava fešta. Potvrdio je to koncesionar Ivica Penić kojega je, kako je rekao, Dino Babić zamolio može li doći tamo s konjima, a on mu je besplatno to odobrio.

Stao je u njegovu obranu, istaknuvši kako Babić dobro skrbi o konjima i životinjama, a puno razgovorljiviji je bio o tome kako je njegov projekt ranča u koji je uložio tri milijuna kuna – propao, piše Slobodna.

– Prije deset godina htio sam na Cetini, na svojoj djedovini, podignuti ekoselo s centrom izvrsnosti, sa sadržajima koji bi produljili turističku sezonu na cijelu godinu. Dok sam čekao papire od Grada Sinja, koji nije imao razumijevanja, javili su mi se iz 'Apartmana Medena', tadašnji direktor Joško Mikin i Željko Milanović, vlasnik eko-sela Žumberak, rekavši kako će mi dati logističku potporu da se ranč podigne u Segetu i kako će to pridonijeti produljenju njihove sezone.

S ljubavlju sam ušao u taj posao i napravio jedinstveno izletište zanimljivo turistima i domaćem stanovništvu, udaljenom pedesetak metara od mora na kojemu su turisti s radošću jahali na konjima i uživali družeći se s raznim vrstama životinja. No, došlo je do podmetanja i smicalica od strane Uprave 'Apartmana', projekt nije kvalitetno odrađen. Nisam se mogao boriti s vjetrenjačama, te sam bio prisiljen zatvoriti objekt. Iskoristilo me i bivše i sadašnje poslovodstvo. Zato očekujem razgovor s novim vlasnikom Dankom Končarom o budućnosti projekta. Čini mi se da je cilj uništiti ranč i dovesti nekog trećeg. Oni guštaju da sve to propadne pa je i ova hajka o nebrizi za konje samo jedan dio toga scenarija – zaključio je Penić.

Volonteri: Inspekciju smo obavijestili

Tilda Nadilo, volonterka trogirske Inicijative građana za zaštitu životinja, kazala je kako je inspekcija do sada u više navrata obaviještena o problemu nebrige o konjima i životinjama na ranču u sklopu apartmana 'Medena', ali da nije bilo povratne informacije.

– Činjenica je da one tamo nisu odgovarajuće smještene, da su neuhranjene i gladne. Na ovo hladno vrijeme konji nisu čak ni dekom zaštićeni. Ne smijem ući u prostor jer se radi o privatnom posjedu, pa zbog toga ne smijem dirati životinje i zaštititi ih. Ljudi im donose hranu, ali sve je to ništa. Životinje su gladne, smrzavaju se i potpuno su iscrpljene. Jedan konj je prije nekoliko godina i uginuo – istaknula je Nadilo, koja očekuje hitnu intervenciju inspekcije koja će konačno utvrditi što se tamo događa.

Uprava 'Medene': Končar će naći rješenje

Iz Uprave tvrtke 'Apartmani Medena' doznaje se da ranč nije u njihovoj nadležnosti jer više ne postoji nikakav ugovor s koncesionarom.


– Cijelo vrijeme se pokušavalo pronaći rješenje o tom problemu s gospodinom Penićem i više puta je bilo obećano kako će se životinje izmjestiti na neku drugu lokaciju. Uviđajući problem održavanja ranča, 'Apartmani' su ga o svom trošku opskrbljivali vodom i strujom. S problemom je upoznat i novi vlasnik tvrtke Danko Končar. Rečeno je da će se ići na dogovorno rješenje s bivšim koncesionarom – istaknuli su iz poslovodstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:06