AKCENT
Mirela Lilek
Mirela Lilek

Alibija za zatvaranje nema: Učenici su ipak najsigurniji upravo u školama

Ne budu li zadržavani fiksnom satnicom realne nastave u školama, srednjoškolci će glavinjati po kafićima
 Ilustracija/Tom Dubravec/CROPIX
Objavljeno: 10. studeni 2020. 14:02

Unatoč pritiscima raznih varijanti i interesa, ministar obrazovanja Radovan Fuchs zasad se (doslovno) drži plana - škole ne zatvarati dok se, bude li se moralo, ne zatvori i sve ostalo. Prenijeti bi se to moglo u varijantu: online nastava onda kad krenu i online kafići, online obiteljska okupljanja, online mise i vjenčanja, što ima uporišta u najprizemnijoj logici. Dok kafići rade, služe mladima kao toplo mjesto okupljanja u sad već prohladnim danima. Ne budu li zadržavani fiksnom satnicom realne nastave u školama, srednjoškolci će glavinjati po kafićima. E sad, ako je ideja uprave Zagreba držati kafiće otvorenima, pod kakvim bi opravdanjem netko zatvarao škole? Pritom se ovoga puta većina odgovornih obrazovnih punktova (Ministarstvo, Ured za obrazovanje, škole) u načelu (napokon!) slaže - učenici su najsigurniji upravo u školama.

Ma koliko u svima ne bile primjenjive epidemiološke mjere. Posljedice neulaganja u školske zgrade danas su vidljivije nego ikada dosad. Dok možemo govoriti o prednostima i manama odluke o silnoj kupovini tableta, prije tehnologije u škole je ipak trebala doći fina injekcija žbuke da bi ih se uopće moglo smatrati prihvatljivim prostorom za boravak.

Da tableta nema, kako bi se proljetos naglavce ušlo u online nastavu, a s druge strane, među onom opremom koje ima, toliko je škarta da je svoje tabletiće s popucanim ekranima škola u centru Zagreba arhivirala na sigurno podrumsko mjesto, a sigurno nije jedina. Prošloga je petka liječnički sindikat preporučio prelazak srednjih škola i fakulteta na online nastavu, o čemu očito najviše ima reći pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Prije desetak je dana na Hrvatskom radiju izjavio: "Školski sustav radi, no gledajući kakvi su trendovi i kakvi su brojevi, bojim se da će se vrlo brzo morati ići na C model".

Svoju je bojazan potkrijepio sljedećom dijagnostikom: "Djeca možda imunološki puno bolje podnose covid u odnosu na vulnerabilne skupine, psihijatrijske bolesnike i starije osobe, ali su prijenosnici bolesti i sasvim je sigurno da je to veliki problem". Na stranu što pročelnik Jeleč velikim problemom smatra zaraznost djece kao mogućih prijenosnika te ih trpa u istu rečenicu s posve drugom problematikom psihičkih bolesnika, dobro je što spominje starije. Jer tko bi drugi pričuvao najmlađe školarce ako se zatvore škole nego vulnerabilne skupine, bake i djedovi? Tad opasnost malih prijenosnika po starije osobe prestaje?

Situacija u zagrebačkim školama nije, rekli bismo, čista jer je u ovome trenutku (podaci od ponedjeljka) covid prisutan u 49 vrtića, 96 osnovnih škola i 64 srednje, dakle umalo pa je posvuda. Zadnjih dana, srećom, broj zaraženih ne ide u skokovima od po nekoliko desetaka, što je donedavno bio slučaj. Stanje je sljedeće: u vrtićima i školama zaraženo je 493 djece i učenika (samo devet u odnosu na petak). Zaraženih djelatnika u vrtićima i školama je 271, što je u odnosu na prošli tjedan 18 manje. Bilježi se i pad broja djece u izolaciji - trenutačno ih je pod tom mjerom 7437, 744 manje nego koncem prošlog tjedna (donedavno je toliki bio rast). Pa sad nađimo alibi za zatvaranje škola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:02