‘DIPLOMATSKI NEMIR‘

Ambasadora RH u Austriji pozvali na razgovor: ‘Neprihvatljiva je Milanovićeva usporedba naših mjera s fašizmom‘

Die Presse podsjeća da je hrvatski predsjednik u ponedjeljak nazvao mjeru lockdowna za necijepljene glupošću

Zoran Milanović

 Damjan Tadic/Cropix

Nedavna izjava predsjednika Zorana Milanovića, koji je u Vatikanu oštro kritizirao mjere za necijepljene u Austriji, izazvale su 'diplomatski nemir' u Beču, prenosi list Die Presse.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije pozvalo je stoga hrvatskog veleposlanika Daniela Glunčića na razgovor u srijedu zbog 'vrlo uznemirujućih izjava hrvatskog predsjednika'. Iz ministarstva su najoštrije osudili Milanovićeve izjave, a glavni tajnik ministarstva Peter Launsky-Tieffenthal prenio je veleposlaniku Glunčiću 'jasno čuđenje o izjavi', prenosi Die Presse.

- Usporedba mjera protiv covida-19 i fašizma je neprihvatljiva. Naša je odgovornost štititi ljude u Austriji, preuzeli smo tu odgovornost, poručilo je austrijsko ministarstvo.

Die Presse podsjeća da je hrvatski predsjednik u ponedjeljak nazvao mjeru lockdowna za necijepljene glupošću.

- U Austriji je danas zabranjeno izlaziti iz kuće ljudima koji nisu cijepljeni. Što je to, znanost ili metode koje podsjećaju na 30-e godine, rekao je Milanović nakon audijencije kod pape Franje u Vatikanu, prenosi Die Presse izjavu Milanovića objavljenu u Jutarnjem listu.

- Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova, i ove gluposti s mjerama, rekao je Milanović.

Da je Glunčić pozvan na razgovor, u međuvremenu su potvrdili za Hinu i u hrvatskom veleposlanstvu u Beču.

- Mogu potvrditi da sam bio pozvan na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije, rekao je Glunčić za Hinu. On je odbio komentirati sadržaj razgovora.

U Austriji od ponedjeljka vladaju stroge mjere ograničenja kretanja za necijepljene i one koji nisu preboljeli koronavirus.

Osobe koje nisu cijepljenje ili preboljele covid u Austriji smiju napustiti svoj stan samo u iznimnim slučajevima poput nabave namirnica, posjeta liječniku ili ljekarni ili odlaska na posao.

Poštivanje te mjere striktno će se provjeravati, a prekršaji će biti kažnjeni kaznama do 1450 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:12