GURMANI SU UZBUĐENI

AMBICIOZNIJI, VEĆI I BOLJI NEGO IKAD 'Navala je tolika da smo Tjedan Dobre hrane proširili na čak tri tjedna!'

Tjedan dobre hrane u organizaciji Europa Digitala, City Centera one i Podravke krenuo je jučer, a ove je godine veći, ambiciozniji i bolji nego što je ikada bio
Zagreb, 081114.City Centar One East.U City Centru One East odrzavaju se radionice najboljih chefova u sklopu Sajma dobre hrane (Tjedan dobre hrane). Radionica: Goran Gersak, Dobra Vina Wine Bar.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX

Ako kojim slučajem niste primijetili, trenutačno se u Hrvatskoj održava najvažnija gastronomska manifestacija u cijeloj godini: Tjedan dobre hrane u organizaciji Europa Digitala, City Centera one i Podravke krenuo je jučer i ove je godine veći, ambiciozniji i bolji nego što je ikada bio.

- Prethodnih godina smo imali navalu posjetitelja - govori nam Ivana Omerović i nastavlja - zato će se Tjedan dobre hrane pobrinuti da za sve bude mjesta. Proširili smo se na nekoliko lokacija u Hrvatskoj da bi svi posjetitelji koje zanima dobra hrana mogli posjetiti sve izlagače i radionice koje ih zanimaju.

Ovo je bio početni vikend Tjedna dobre hrane. Jučer, na prvi dan, gotovo 100 tisuća ljudi prošlo je kroz City Center one East, prvu lokaciju održavanja ovogodišnje manifestacije, i imali su što vidjeti. Od radionica slavnih hrvatskih kuhara koji su posjetitelje učili kako pripremati od najjednostavnijih do najkompliciranijih jela, pa sve do desetina štandova na kojima ste imali priliku isprobati najbolje tjestenine, kekse, čokolade i organske proizvode. Ne brinite, niste previše propustili, jer Tjedan dobre hrane traje još danas u City Centeru one East.

Čini se da sve više pazimo što jedemo. U potrazi smo za proizvodima bez konzervansa, sa što manje aditiva i pojačivača okusa, koje često možemo pronaći u malim i obiteljskim obrtima i gospodarstvima, ali i nekim velikim proizvođačima koji paze na kvalitetu svojih proizvoda. U suradnji s Udrugom za promicanje zdravog života “Vrata prirode” na Sajmu će izlagati upravo ti proizvođači.

Biljana Gaurina / CROPIX
Zagreb, 081114.City Centar One East.U City Centru One East odrzavaju se radionice najboljih chefova u sklopu Sajma dobre hrane (Tjedan dobre hrane).Radionica: Filip Horvat, Peta Cetvrtina.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Filip Horvat iz restorana Peta četvrtina s voditeljicom Ivom Šulentić; FOTO: Biljana Gaurina / CROPIX

Ako krenete prema Tjednu dobre hrane moći ćete degustirati i kupiti proizvode nekih od najboljih proivođača u Hrvatskoj - tjesteninu Aurelia, hladna prešana ulja, najsvježije meso i sireve OPG-a Milenka Šmida. Bit će tamo i marinirani inćuni i crvene papričice iz Pepefiša, mesne prerađevine iz Pivca, Šafram začini, tortilje iz Tortilla bara te Zebrano mlinci…

U sklopu Tjedna dobre hrane u City Centeru će se pokraj Sajma održavati i škola dobrog kuhanja. Riječ je o besplatnim kulinarskim radionicama koje će držati poznati hrvatski chefovi. A svaki će imati 45 minuta na raspolaganju. Jučer su tako Braco Sanjin i Hrvoje Zirojević iz legendarne Kadene pripremali pašticadu od janjetine i slatko kiselu hobotnicu, Alen Košćak iz Binimoto Sushija je posjetitelje upoznao s japanskom kuhinjom, Filip Horvat iz Pete četvrtine je pripremao moderna jela, a Silvija Trbara iz Finih torta pobrinula se da svi nauče kako pripremati dobre deserte.

Ako požurite, danas možete stići na niz još zanimljivijih radionica. Uvijek zabavni Christian Misirača će vas naučiti kako spremiti savršeni rižoto, naučite kako izaći na kraj s tuna steakom ili pripremiti simpatične kruščiće i namaze koji će biti savršeni za svaki tulum. A osim pripremanja, na licu mjesta će se te delicije i degustirati.

Biljana Gaurina / CROPIX
Zagreb, 081114.City Centar One East.U City Centru One East odrzavaju se radionice najboljih chefova u sklopu Sajma dobre hrane (Tjedan dobre hrane).Radionica: Filip Horvat, Peta Cetvrtina.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Biljana Gaurina / CROPIX

- Ako kojim slučajem danas ne možete stići na Tjedan dobre hrane, ne brinite - otkriva nam Omerović. - Znali smo da ne stignu svi upravo jedan vikend u godini do našeg sajma. Zato se Tjedan dobre hrane proširio i na sljedeća dva vikenda. Idućeg vikenda Tjedan dobre hrane seli se u City Center one West gdje će izlagati Igo-mat mesnica, PiP med, solana iz Nina i ljuti umaci Volim ljuto. No, ove godine stiže i najveća promjena u rasporedu Tjedna dobre hrane.

TDH se seli u Split! Prvi put će se Tjedan dobre hrane održati izvan Zagreba, i to 22. i 23. studenoga. Tamo je podjednako jaka postava izlagača, a oba vikenda koji nam slijede bit će puna zanimljivih radionica. Branko Ognjenović će pripremati brzu, a zdravu hranu iz woka. Mišo Kriste, Matija Bregeš, Ante Udovičić i drugi chefovi pripremat će delicije od bučina ulja, janjeće kotlete i poširanu oradu, burgere, salate i različite slastice.

Biljana Gaurina / CROPIX
Zagreb, 081114.City Centar One East.U City Centru One East odrzavaju se radionice najboljih chefova u sklopu Sajma dobre hrane (Tjedan dobre hrane).Radionica: Filip Horvat, Peta Cetvrtina.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Biljana Gaurina / CROPIX

Ali to nije sve jer je najveći festival gastronomije osmišljen u sklopu projekta Dobri restorani pa će se u tjednu od 10. do 14. studenoga u najpoznatijim hrvatskim restoranima nuditi dnevni tematski meniji za samo 100 kuna. Tematski tjedan počinje u ponedjeljak 10. studenoga zdravom hranom, utorak je rezerviran za tjesteninu, srijeda će otvoriti vidike prema međunarodnoj hrani, četvrtak će oduševiti ljubitelje mesa, a petak će, pak, biti rezerviran za senzacionalna riblja jela.

Nemojte propustiti najbolje cijene u najboljim restoranima u Hrvatskoj

I ove godine se Tjedan dobre hrane pobrinuo da za svoje posjetitelje osigura tematske menije po najboljim mogućim cijenama. Meso, riba, tjestenina, međunarodna kuhinja… Svakoga dana ovi najbolji restorani u Hrvatskoj pripremit će inovativne i velike menije koji će uključivati predjelo, glavno jelo i desert po neponovljivo niskoj cijeni od 100 kuna. Tjedan dobrih restorana posjetite u restoranima diljem zemlje od 10. do 14. studenoga.

Akamaru (Zagreb), Argante (Zagreb), Badi (Umag), Bistro Apetit (Zagreb), Bistro Karlo (Zagreb), Bolfan Vinski vrh (Hraščina), Cavallino (Zagreb), Club Waldinger (Osijek), Conte (Zagreb), Delicija Libanesi (Zagreb), Didov san (Zagreb), Djed (Hrvatska Kostajnica), Dobra vina wine bar (Zagreb), DP (Duga Resa), Dubravkin put (Zagreb), Dvorac Mihanović (Tuhelj), El Bull (Zagreb), Foša (Zadar), Galerija (Zagreb), Gariful (Hvar), Golf - Novi dvori (Zaprešić), Građanka Kamanjo (Zagreb), Ivica i Marica (Zagreb), Kadena (Split), Kralj Tomislav - Hotel Sheraton (Zagreb), Laguna (Zagreb), Lanterna na Dolcu (Zagreb), Lateral (Zagreb), Le Bistro - Hotel Esplanade (Zagreb), Les Ponts (Zagreb), Lido (Zagreb), Mala hiža (Čakovec), Mamica (Puščine), Maximillian (Zagreb), Mostovi (Zagreb), Muzej (Zagreb), Nostromo (Rabac), Palatin (Varaždin), Peta četvrtina (Zagreb), Pivnica Kraluš (Koprivnica), Podravska klet (Koprivnica), Pri Zvoncu (Zagreb), Ribice i tri točkice (Zagreb), Rougemarin (Zagreb), Rustika (Osijek), San Antonio (Zadar), Savus (Slavonski Brod), Trattoria Fellini (Zagreb), Velanera (Šišan), Vinodol (Zagreb), Vuglec breg (Krapina), Zimska luka - Hotel Osijek (Osijek), Zlatne gorice (Gornji Kneginec), Zrinski - Hotel Patria (Beli Manastir), Zrno soli (Split)

Radionice na koje još stignete danas

Besplatno sudjelujte u kulinarskim radionicama najboljih hrvatskih chefova.

11:00 - Zoran Jajac - Bison i Matija Čretni

‘Tuna u šumi’ (Odrezak tune u janjećoj maramici na posteljici od šumskih plodova)

12:00 - Tena Niseteo i Karmen Matković Melki

‘Ukusna jesenska rapsodija za male i velike’

13:00 - Christian Misirača

‘Kako doći do savršenog rižota’

17:00 - Zoran Delić i Mišel Tokić

‘Nedjeljni meni; od juhe do deserta u 45 minuta’

18:00 - Mladen Gašparić i Martin Karabajić

Bavarska tjestenina “Allgäuer Käsespätzle”

Izlagači koje morate posjetiti ovaj vikend

Alba, kava

Aquaviva i Lupo, voda i sokovi

Aurelia, tjestenina

Delicia keksi

Hedona, čokolaterija

Karlovačka pivovara

Matičnjak Sativa, hladno prešana ulja

OPG Ana Delić, mesne prerađevine

OPG Ferbežar Vlado, mesne prerađevine

OPG Milenko Šmida, svježi sirevi

Pepefiš, marinirani inćuni i crvene papričice

Pivac, mesne prerađevine

Podravka, juhe i temeljci

Šafram, začini

Tortilla bar, tortilje

Zebrano mlinci

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:11