StoryEditor
NERJEŠIV PROBLEM

AMBULANTA U OBROVCU PRAZNA JE I NAKON TREĆEG NATJEČAJA Ako želite dovesti liječnika u malu sredinu, dajte mu 50 posto veću plaću!

Dom zdravlja u Obrovcu
 Luka Gerlanc / CROPIX

U utorak će, treći put, ponovno biti zatvoren natječaj kojim Dom zdravlja Zadarske županije traži liječnika obiteljske medicine u Obrovcu. Ni ovoga puta nitko se nije javio, što znači da 400 nekadašnjih pacijenata dr. Gorana Jusupa, kojemu je HZZO u travnju raskinuo ugovor, i dalje nema stalnog liječnika, piše portal Zadarski.hr.

Njima jednom tjedno dolazi zamjenska liječnica iz Maslenice koju je angažirao Dom zdravlja, ali za uglavnom starije i nemoćno stanovništvo, koje živi u obrovačkom zaleđu, teško je to nazvati kvalitetnom zdravstvenom skrbi u 21. stoljeću.

- Znate li uopće kako je ostati bez liječnika? Prije nekoliko dana sam sâm sebi vadio šavove! Dok drugi razgovaraju o projektima poput izgradnje mosta ili zgrade, mi u 2019. godini nemamo liječnika. A ne živimo ni u kakvoj zabiti, već u gradu - rekao je nedavno sa županijske govornice Ivan Matić, vijećnik MOST-a koji živi u Obrovcu.

Od odlaska dr. Jusupa cijeli grad ostao je na samo jednoj liječnici i tako je zadnjih sedam mjeseci, bez puno nade i šanse da će se nešto promijeniti. Jer Obrovac dijeli sudbinu svih manjih, izoliranih, sredina koje su neprivlačne za rad liječnicima, mladima pogotovo, koji danas posao doslovce mogu birati.

Ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu. Uzmete li u obzir da liječnik koji radi u Obrovcu, Gračacu ili negdje na izoliranom otoku ima istu plaću kao netko tko radi u centru Zadra, možda će biti jasnije zašto se na natječaj u Obrovcu već sedam mjeseci nitko nije javio, piše Zadarski.hr.

- Danas, u situaciji kad mladi liječnici mogu birati između nekoliko specijalizacija u velikim bolnicama, teško je biti konkurentan, pogotovo kad nemate čime konkurirati. Jer ne možemo im ponuditi ništa više od onoga što imaju svi drugi, bez obzira na to što je riječ o specifičnoj situaciji i uvjetima rada.

A svako malo nam se pojavi problem s nekom od ambulanti u rubnim djelovima županije, poput Gračaca i sad Obrovca, ili na udaljenijim otocima gdje je teško naći zamjene da liječnici mogu otići na godišnji, a kamoli naći nekoga za stalan posao. Zato liječnica iz Silbe pokriva tri otoka, liječnik s Ista dva, evo i za Neviđane na Pašmanu natječaj je stalno otvoren - kaže dr. Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 03:12