UKLJUČIVANJE U GLOBALNE LANCE

AmCham nam savjetuje kako privući investicije: ‘Za vas je bitno privući izvozno orijentirana ulaganja‘

‘AmChamovi prijedlozi i preporučene dodatne aktivnosti za privlačenje izravnih inozemnih ulaganja su brzo i lako provedivi‘
Andrea Doko Jelušić
 Ranko Suvar/Cropix

Za Hrvatsku je važno privući izvozno orijentirana inozemna ulaganja koja donose uključivanja u globalne lance vrijednosti, ističu u srijedu iz Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham), koja je predstavnicima Ministarstva gospodrastva predstavila Preporuke za privlačenje ulaganja u Republiku Hrvatsku.

Kako se navodi u priopćenju, AmCham je taj svoj dokument predstavila državnoj tajnici Nataši Mikuš Žigman i suradnicima iz Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja.

"Za Hrvatsku je iznimno bitno privući inozemna izravna ulaganja usmjerena na izvozna tržišta jer takve investicije donose uključivanje u globalne lance vrijednosti, otvaranje radnih mjesta, transfer tehnologija, znanja i modela rada, što dodatno rezultira i rastom produktivnosti i konkurentnosti gospodarstva", istaknula je na sastanku izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić.

Kako se navodi u priopćenju, AmCham smatra da je, kao preduvjet privlačenja takvih ulaganja, potrebno unaprijediti organizacije i procese rada s ulagačima, Zakon o poticanju ulaganja, pripremu i raspoloživost informacija za potencijalne investitore te unaprijediti promotivne aktivnosti.

Pozitivni ekonomski rezultati usporedivih zemalja nove Europe jasno pokazuju da su inozemna izravna ulaganja usmjerena na izvozna tržišta neizostavna za postizanje ubrzanog i stabilnog ekonomskog rasta i približavanje prosjeku razvijenosti Europske unije, ističu iz AmChama.

"AmChamovi prijedlozi i preporučene dodatne aktivnosti za privlačenje izravnih inozemnih ulaganja su brzo i lako provedivi, u skladu su s Nacionalnom razvojnom strategijom te bi dali direktni doprinos ostvarenju ciljeva postavljenih u istoj. AmCham time nastavlja svoje kontinuirano zalaganje za poboljšanje poslovnog okruženja i rast ulaganja u Republici Hrvatskoj", zaključila je Doko Jelušić.

Na sastanku je bilo riječi i o digitalizaciji gospodarstva i javne uprave kao poticaju za oporavak, konkurentnost i rast hrvatskog gospodarstva te projektima elektromobilnosti kao i njihovog financiranja u sklopu Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije, zaključuje se u priopćenju AmChama.

U samom dokumentu Preporuke za ulaganja u Republiku Hrvatsku, AmCham na desetak stranica daje pregled stanja u Hrvatskoj, kao primjere dobre prakse izdvaja Češku i Poljsku, te detaljnije predstavlja preporuke koje se odnose na četiri područja - unapređenje organizacije i procesa rada s investitorima, dorada Zakona o poticanju investicija, priprema i raspoloživost informacija za potencijalne investitore te unaprjeđenje promotivnih aktivnosti.

Među preporukama za unapređenje organizacije i procesa rada s investitorima je i prijedlog da se razmotri ponovno formiranje Agencije za privlačenje investicija i rad s investitorima.

AmCham također predlaže i sektorski pristup privlačenju ulaganja, modernizaciju procesa prijave, odobravanja i praćenja investicijskih projekata.

Iako smatraju da Hrvatska ima konkurentan model zakonom propisanih poticaja za ulaganje, iz AmChama predlažu izradu analize i usporedbu modela investicijskih poticaja koje nude zemlje nove Europe, a temeljem nje i razmatranje mogućih izmjena hrvatskoog regulatornog okvira s ciljem korištenja svih mogućnosti dozvoljenih unutar EU legislative za to područje.

Kako bi se što bolje informirali potencijani ulagači o konukrentskim prednostima Hrvatske, AmCham predlaže oformiti i redovito ažurirati baza podataka koje se odnose na - ulagačke informacije, ljudske potencijale, pregled mogućih financiranja iz EU fondova.

Među preporukama za unaprjeđenje promotivnih aktivnosti su također modernizacija središnje internetske stranice za privlačenje investicija, aktivna promocija na međunarodnim tržištima te komunikacija Hrvatske kao poželje ulagačke destinacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 12:59