OHRABRUJUĆI PODACI

Američka agencija za lijekove i hranu: Pfizerovo cjepivo daje snažnu zaštitu već nakon prve doze

Pfizer tvrdi da je efikanost cjepiva nakon prve doze 52 posto, dok je nakon druge doze veća od 95 posto
Cijeplenje Pfizerovim cjepivom u Velikoj Britaniji već je počelo
 Jeff J Mitchell/AFP

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) provela je detaljnu analizu cjepiva protiv koronavirusa koje proizvode Pfizer i BioNTech te su zaključili da cjepivo "zadovoljava sve kriterije uspješnosti" u kliničkoj studiji.

Time se sugerira da bi FDA uskoro mogla dati zeleno svjetlo za početak cijepljenja američkog stanovništva ovim cjepivom, piše New York Times.

FDA je u utorak objavila dvije odvojene analize, jednu koju su napisali njihovi vlastiti znanstvenici i jednu koju su napravili sami proizvođači cjepiva - Pfizer i BioNTech.

Sama Agencija za hranu i lijekove istaknula je "razne benefite" ovog cjepiva. Među njima je i "smanjenje rizika od zaraze nakon najmanje sedam dana nakon primanja druge doze". Pfizer pak kaže da dvije primljene doze daju punu zaštitu od zaraze.

FDA je dodala i da cjepivo pruža "snažnu zaštitu protiv koronavirusa" već desetak dana nakon primanja prve doze. No. nejasno koliko dugo bi ta zaštita trajala bez primanja i druge doze, navodi NYT.

Pfizer tvrdi da je efikanost cjepiva nakon prve doze 52 posto, dok je nakon druge doze veća od 95 posto.

Ono što je također važno je to da cjepivo djeluje bez obzira na dob, težinu i rasu volontera koji su ga primili. Također, tijekom kliničkog istraživanja nisu zamijećene ozbiljnije nuspojave cjepiva, ali je mnoštvo volontera u studiji ipak osjetilo bolove i vrućicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:13