SAJAM ASDA 2017

AMERIČKA I HRVATSKA VOJSKA POKAZALE ORUŽANU SILU U SPLITU Grad nadlijetali i avioni F16, a za to vrijeme Bulj negodovao zbog protokola: 'Sramota!'

 Ante Čizmić / CROPIX

Četvrti međunarodni sajam vojne industrije "Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija - ASDA 2017." otvorena je u srijedu u splitskoj Spaladium areni, gdje se predstavlja 131 izlagač naoružanja, vojne opreme i drugih obrambeno-sigurnosnih proizvoda i usluga iz 22 zemlje među kojima 63 hrvatska izlagača.

Izložba će trajati do 28. travnja, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i u organizaciji tvrtke TNT Production In. iz Sjedinjenih Američkih država.

Direktor tvrtke TNT Production In. Justin Webb u kratkom je obraćanju rekao kako će izložbu posjetiti izaslanstva tridesetak zemalja iz jugoistočne Europe, zapadne Europe, Azije, Euroazije, sjeverne Afrike i srednjeg istoka i Sjedinjenih Američkih Država. Zahvalio je Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i hrvatskoj Vladi na pomoći u organizaciji.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović je u svojem govoru naglasila da je za hrvatske proizvođače važno što se ASDA održava u Splitu. "Oni svojom kvalitetom, može se reći bez imalo pretjerivanja, mogu parirati konkurenciji na globalnoj razini", istaknula je predsjednica.

Grabar Kitarović: ASDA je i putokaz sinergije države i privatnog sektora

Zbog ograničenih vlastitih sredstava naše tvrtke nemaju dovoljnu snagu za proboj na svjetska tržišta, ali ASDA pruža priliku za prevladavanje tih ograničenja "bez potrebe napuštanja matične države", rekla je. "Vjerujem da će im to biti poticaj za nastavak i do sada izvrsnog rada, za nastavak širenja poslovanja i veća ulaganja u istraživanja i razvoj novih tehnologija, što mora biti motor oporavka i ubrzanog razvoja cjelokupnog hrvatskog gospodarstva," poručila je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je rekla kako je ova izložba i putokaz budućih odnosa i sinergijskog djelovanja države i privatnog sektora, pošto se održava "kroz svojevrsni oblik javno-privatnog partnerstva, odnosno suradnje gospodarskih subjekata s državnim tijelima u realizaciji projekta u kojemu je prepoznat zajednički interes".

Tema obrambenih izdvajanja sve je prisutnija posljednjih godina, a "suočene s novim ili ponovno aktualiziranim izazovima gotovo sve europske države, posebno NATO-saveznice, krenule su putem stabilizacije i postupnog povećanja obrambenog proračuna", rekla je Grabar Kitarović.

"To često nailazi na negativne kritike koje su neopravdane jer se zasnivaju na pogrešnoj postavci o obrambenim izdvajanjima kao nepovratnom trošku za državu", rekla je i istaknula da ispravne obrambene investicije mogu biti motor gospodarskog razvitka, posebno u području istraživanja i razvoja visokih tehnologija. Navela je primjer interneta koji, kazala je, možda u današnjem obliku ne bi postojao bez obrambenih ulaganja u istraživanja i razvoj novih komunikacijskih tehnologija.

"Zajednički napor državnih tijela, znanstvene zajednice i gospodarskog sektora sve se više nameću kao zakonitost i uobičajena praksa. Obrambena izdvajanja u takvim zajedničkim pothvatima postaju nužni poticaj, često i prvi izvor financiranja u projektima koji osiguravaju korisne i povoljne ishode za sve uključene strane", poručila je predsjednica.

Krstičević: ASDA je prvorazredni poslovni događaj

Potpredsjednik Vlade, ministar obrane Damir Krstičević koji je nazočio i u svojstvu izaslanika premijera Andreja Plenkovića, u svojem je govoru naglasio kako se ASDA etablirala kao prvorazredni poslovni događaj, mjesto upoznavanja s novim proizvodnim tehnologijama i susreta s novim trendovima u svijetu vojne industrije.

"Vladu RH osobito raduje što se u izabranom društvu vodećih proizvođača zahtjevne, visokotehnološke opreme i vojnog naoružanja nalaze i hrvatske tvrtke koje su se svojim radom i proizvodima izborile za svoje mjesto na globalnom tržištu", istaknuo je Krstičević.

Također je rekao kako su u Vladi RH svjesni promjena i novih sigurnosnih ugroza te sustavnim djelovanjem prevenira te ugroze, razvija partnerstvo za sigurnosti i hrvatski koncept domovinske sigurnosti. "Jačati sigurnost znači snažiti sigurnost ne samo naših država, već i svakog pojedinca", poručio je.

Bulj negodovao zbog protokola

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj je nakon svečanog otvaranja ASDA-e negodovao što nije uvršten u protokol kao izaslanik predsjednika Sabora Bože Petrova, a svoje je mišljenje rekao i predsjednici Republike. "Institucija predsjednice (Republike) je časna i mora se držati do nje, isto tako Vlade i Sabora", kazao je Bulj. "Sramota" je što je protokolom zaobiđena institucija predsejdnika Sabora, istaknuo je.

Novinarima je rečeno kako je protokol otvaranje ASDA-e u nadležnosti Ministarstva obrane.

Nakon otvaranja "ASDA-e 2017.", upriličena je u Poljudskoj lučici tradicionalna pokazna vježba u kojoj su sudjelovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice, Hrvatske kopnene vojske i, prvi put, predstavnici Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država s helikopterom MH-60S. Dva američka zrakoplova F-16 i hrvatski MIG 21 preletjeli su iznad područja vježbe. Tijekom vježbe je demonstrirana osposobljenost pripadnika hrvatskih Oružanih snaga za rukovanje novim podvodnim vozilom REMUS 100, koje je Hrvatskoj donirao SAD.

U pokaznoj je vježbi sudjelovala i Akro grupa "Krila Oluje."

Fotografije s događanja pogledajte u fotogaleriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 18:23