VAŽAN PROJEKT

Američka veleposlanica primila vodstvo najveće američke akademske zdravstvene institucije

U najvećem američkom akademskom medicinskom centru radi gotovo 100.000 zaposlenih s godišnjim proračunom većim od 30 milijardi dolara

Prof.dr. Robert Ferris, Elisabeth Wild, Veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes, Prof.dr. Dragan Primorac, Charles Bogosta, zamjenik veleposlanice Mark Fleming

 Privatna Arhiva/

U Zagrebu je povodom posjete vodstva najvećeg američkog akademskog medicinskog centra University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) iz Pittsburgha i s ciljem upoznavanja s dinamikom izgradnje UPMC Hillman Cancer Center – Croatia, Nathalie Rayes, američka veleposlanica organizirala prijem za čelnike UPMC-a i njihove suradnike. Radovi na sveobuhvatnom onkološkom centru pri Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, čiju izgradnju u cijelosti financira UPMC, a koji će u suradnji s hrvatskim zdravstvenim institucijama, pacijentima omogućiti dijagnostičke i terapijske usluge jednake onima u vodećim medicinskim centrima u SAD-u, započeli su koncem prosinca 2023. godine.

Izvršni potpredsjednik UPMC-a Charles Bogosta je tijekom susreta posebno naglasio da UPMC centri za liječenje raka na načelu “medicine utemeljene na dokazima“, koristeći najsuvremenije oblike liječenja te kliničkih ispitivanja pomiču granice u liječenju onkoloških bolesnika.

- Temeljni cilj je da se na načelima personalizirane (precizne) medicine u suradnji s Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana, žiteljima Krapinsko-zagorske županije i cijele Hrvatske, ali i niza europskih zemalja omogući najsuvremenijim metodama liječenja raka – naglasio je Bogosta i Hrvatskoj poželio srdačnu dobrodošlicu u ‘UPMC International‘ obitelj. Bogosta se zahvalio na potpori u realizaciji ovog projekta koju je pružila Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravstva na čelu s prof.dr. Vilijem Berošom te Krapinsko-zagorska županija na čelu s županom Željkom Kolarom.

University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) najveći je američki akademski medicinski centar, u kojem radi gotovo 100.000 zaposlenih, od toga 5.000 liječnika s godišnjim proračunom većim od $ 30 milijardi. UPMC nedavno je odobrio sredstva u iznosu milijarde dolara, a s ciljem razvoja novih lijekova i tehnologija. Pri UPMC-u se provodi više od 400 kliničkih istraživanja u onkologiji, a nedavno su započeli s novim projektima iz područja razvoja imunoterapije, a zašto je izdvojeno 300.000.000 dolara. Znanstvenici s UPMC-a su tijekom zadnjih 5 godina objavili više od 4.500 znanstvenih radova, a posebno je značajna suradnja koju UPMC ima sa Sveučilištem Pittsburgh na kojem studira 32.000 studenata i na kojem radi 7.500 djelatnika. S UPMC-a dolazi i troje nobelovaca, prof. Phlip Hench, prof. Paul Lauterbur i Wangari Maathai.

U delegaciji UPMC-a, uz izvršnog potpredsjednika Charlesa Bogostu, bili su i predsjednica UPMC Hillman onkološkog centra Beth Wild, medicinski direktor UPMC Hillman onkološkog centra prof.dr. Robert Ferris, prof.dr. Dragan Primorac, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina, arhitekt Siniša Bjelica i pravni savjetnik Aleksej Mišković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:55