ROBERT KOHORST

AMERIČKI AMBASADOR O AVIONIMA 'Spremni smo iznijeti novu ponudu ili pomoći oko ponuda drugih država. Manje nesuglasice nisu utjecale na naše odnose'

Američki veleposlanik W. Robert Kohorst
 Željko Puhovski / CROPIX

- SAD čeka da hrvatska Vlada donese odluku, i spreman je poduprijeti Hrvatsku u idućim potezima vezano za borbene zrakoplove. Svakako smo spremni iznijeti novu ponudu ako se to od nas zatraži. Također smo spremni pomoći i oko ponuda drugih država, izjavio je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u emisiji HRT-a 'U svom filmu'.

Kohorst je objasnio i kako to ne bi bila ponuda SAD-a, nego bi nove zrakoplove ponudio Lockheed Martin. Naglasio je kako je Hrvatska partner i saveznik SAD-u te kako manje nesuglasice nisu bitno utjecale na taj odnos. Također je dodao i da su obje zemlje i veliki saveznici Izraela.

- Što se tiče zrakoplova F-16, američka vlada je od početka postavila određene uvjete koje je trebalo ispuniti kako bi odobrila transfer. O tim smo uvjetima obavijestili i Kongres, koji je na kraju odobrio prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Nažalost, neki od tih uvjeta nisu bili prihvatljivi izraelskoj vladi te prodaja nije realizirana - rekao je veleposlanik o propaloj nabavi borbenih zrakoplova.

Kohorst je pričao i LNG terminalu koji će se graditi na Krku.

- Nije uvijek važna kratkoročna profitabilnost - LNG terminal nudi dugoročnu sigurnost opskrbe plinom i diverzifikaciju koja će na kraju rezultirati optimalnom cijenom plina.

Govoreći o utjecaju Rusije, rekao je kako se nada da kroz biznis i Agrokor neće promicati političke ciljeve.

- Širenje ruskog utjecaja SAD-u ne smeta, smeta nam kad Rusija krši standarde, primjerice okupacijom Krima - objasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:52