ROBERT KOHORST

AMERIČKI AMBASADOR O JULIENNE BUŠIĆ, OSUĐENOJ ZA OTMICU AVIONA, A KOJA JE PODRŽALA KOLINDU U KAMPANJI 'Ta žena uopće nije vrijedna komentara'

Na fotografiji: Robert Kohorst
 Davor Pongračić / CROPIX

Američki veleposlanik Robert Kohorst u ponedjeljak je u izjavi novinarima čestitao novoizabranome hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću na pobjedi, no nije želio komentirati podršku koju je Kolindi Grabar-Kitarović dala Julienne Bušić rekavši da Bušić nije vrijedna komentiranja.

"Drago nam je da je Hrvatska imala vrlo aktivnu kampanju i, čini mi se, poštene izbore. Čestitam novoizabranom predsjedniku na pobjedi i veoma se radujem zajedničkoj suradnji", rekao je Kohorst uoči svečanog prijema povodom proslave pravoslavnog Božića koji su organizirali Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Očekuje da će s Milanovićem imati dobru suradnju jer mu se, kaže, čini kao sposobna osoba koja pazi na najbolje interese Hrvatske, "a to znači i dobro partnerstvo sa SAD-om".

Kohorst nije želio komentirati podršku Julienne Bušić, supruge pokojnog Zvonka Bušića koji je u SAD-u osuđen na doživotni zatvor zbog otmice putničkog aviona i postavljanja bombe koja je usmrtila njujorškog policajca Briana Murrayja.

"Ne želim to komentirati jer mislim da nije osoba vrijedna komentiranja", kazao je američki veleposlanik.

Inače, američko veleposlanstvo u Hrvatskoj je ranije u ponedjeljak čestitalo Zoranu Milanoviću na pobjedi na predsjedničkim izborima poručivši da je Hrvatska američki saveznik i prijatelj te da se veseli nastavku tog partnerstva i tijekom čitavog Milanovićeva predsjedničkog mandata.

Veleposlanstvo je u čestitki napisalo da je Hrvatska "postojan prijatelj i saveznik SAD-a" te da dvije države crpe snagu iz zajedničkih vrijednosti i predanosti transatlantskoj sigurnosti, ekonomskoj suradnji i diverzifikaciji opskrbe energijom.

"U potpunosti podržavamo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije i njezinu predanost euroatlantskoj budućnosti jugoistoka Europe", priopćilo je veleposlanstvo, dodavši i kako je zahvalno na posljednjih pet godina "bliske i produktivne suradnje" s dosadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 07:57