DETALJI DOGOVORA

AMERIČKI DAR OD 50 MILIJUNA DOLARA STIŽE NAM 2022. Najnovije verzije Black Hawka nećemo platiti, ali obuku pilota i mehaničara te novi hangar hoćemo

Donacija koja je odobrena u rujnu prošle godine početak je zamjene starih ruskih letjelica novom eskadrilom. Do 2025. trebali bismo imati 10 novih letjelica
 Davor Pongračić / CROPIX

Sjedinjene Američke Države isporučit će Hrvatskoj dva nova helikoptera Black Hawk UH-60M početkom 2022. godine, saznaje Jutarnji list.

Riječ je o helikopterima čiju je donaciju američka vlada odobrila Hrvatskoj u rujnu prošle godine. Kako neslužbeno saznajemo, nedavno je u Ministarstvu obrane održan sastanak čelnih ljudi MORH-a i Oružanih snaga s predstavnicima američke vojske na kojem su utvrđeni detalji isporuke. Donacija je vrijedna oko 50 milijuna američkih dolara, a osim helikoptera, uključuje i rezervne dijelove. No, obuku pilota i mehaničara te zemaljsku opremu za prihvat helikoptera, što vjerojatno uključuje i novi hangar, platit će Hrvatska. Prema dostupnim informacijama, riječ je o iznosu od oko 15 milijuna dolara. Naši sugovornici tvrde da je riječ o jednokratnom trošku s obzirom na to da će se tim sredstvima platiti oprema i obuka koja će u budućnosti biti namijenjena za korištenje cjelokupne flote ovih helikoptera.

Jednokratni trošak

Prema najavama, Hrvatska bi do 2025. godine trebala nabaviti najmanje deset helikoptera Black Hawk i njima zamijeniti sadašnje ruske helikoptere Mi-8 kojima tada istječu svi resursi. Prema našim informacijama, na zagrebačkom sastanku dogovorena je i obuka za osam pilota i 20-ak mehaničara, koja bi se provodila u SAD-u, te konfiguracija helikoptera. Budući da je riječ o potpuno novom helikopteru, narudžba dijelova i njegova izrada u kompaniji Sikorsky Aircraft Corporation počinje nakon potpisa ugovora. A kada je njegovo sastavljanje završeno, slijedi opremanje dogovorenom opremom. Od početka do završetka izrade helikoptera potrebno je oko dvije godine.

Velika Gorica, 010615.
Pleso.
Americki helikopteri Black Hawk na misiji na Kosovu sletjeli na Pleso.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Američki helikopteri Black Hawk na misiji na Kosovu sletjeli na Pleso

Sporazumom sa SAD-om Hrvatska je dobila najnoviju M verziju tog helikoptera koji će koristiti pripadnici Zapovjedništva za specijalne snage. Taj helikopter se može koristiti za zračne napade, evakuaciju ranjenih, traganje i spašavanje te prevoženje vojnika, ali i u gašenju požara, nadzoru granice itd. Helikopter je, između ostalog, opremljen glass kokpitom, novim sustavom upravljanja komandama, lopatice glavnog rotora su veće, čime se nosivost povećala za još 225 kilograma, trup je ojačan, može nositi dodatne spremnike goriva, manje je infracrveno zračenje motora...

Paralelno s finaliziranjem dogovora oko realizacije donacije dva helikoptera, kako saznajemo, pokreće se i proces nabave sljedeća dva helikoptera koja će Hrvatska platiti kao i svaki sljedeći. Prema dostupnim informacijama, cijena po helikopteru bi u suradnji s američkom vladom trebala biti iznimno povoljna. Svi ovi dogovori, ukazuju nam sugovornici, još su jedan od dokaza snažnog strateškog partnerstva SAD-a i Hrvatske.

Velika Gorica, 010615.
Pleso.
Americki helikopteri Black Hawk na misiji na Kosovu sletjeli na Pleso.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Američki helikopteri Black Hawk na misiji na Kosovu sletjeli na Pleso

Američki pogon

Hrvatska mora početi razgovore o nabavi sljedeće grupe Black Hawka kako bi do 2025. godine ruski MI-8 mogli biti uspješno zamijenjeni, a Hrvatska vojska prešla na zapadnu tehnologiju. Tada bi u svom sastavu Ratno zrakoplovstvo trebalo imati izviđačke helikoptere Kiowa, helikoptere Black Hawk te ruske helikoptere Mi-171 SH. Remont ovih potonjih još je u tijeku s vrlo neizvjesnim rezultatom. Naime, Zrakoplovno-tehnički centar je Ratnom zrakoplovstvu dosad predao samo četiri helikoptera čiji su dijelovi bili na remontu u Rusiji. Još četiri helikoptera se nalaze u ZTC-u i u tijeku je njihovo sastavljanje. No, Ratno zrakoplovstvo je već nekoliko puta ZTC-u vratilo tri od četiri zaprimljena helikoptera zbog uočenih nedostataka. Prema neslužbenim informacijama, na jednom od helikoptera prijavljeno je više desetaka reklamacija. U ZTC-u su još dva helikoptera koja bi prema ugovoru s ruskom stranom trebala biti remontirana u Hrvatskoj. No, radovi na njima još nisu počeli jer ZTC od ruske strane još nije dobio certifikat za radove na helikopterima.

Black Hawk

posada: 2

kapacitet: 4050 kg tereta, uključujući 14 opremljenih vojnika

dužina: 19,76 m

promjer rotora: 16,36 m

visina: 5,13 m

masa zrakoplova: 4819 kg

maks.masa uzlijetanja: 11.113 kg

Letne karakteristike

najveća brzina: 280 km/h

maksimalni dolet: 511 km

brzina penjanja: 3,6 m/s

najveća visina leta: 5790 m

glass kokpit

2 dodatna spremnika goriva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:06