SURADNJA

AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK RAZGOVARAO S PLENKOVIĆEM 'Hrvatska je odradila sjajan posao na čelu EU u teškom razdoblju'

Mike Pompeo
 AFP

Premijer Andrej Plenković telefonski je razgovarao s državnim tajnikom SAD-a Mikeom Pompeom, objavila je Vlada u ponedjeljak navečer.

Prema priopćenju iz Zagreba, Pompeo je inicirao razgovor, a “razmijenjena su mišljenja i najnoviji podaci o situaciji s pandemijom te je kao prioritet naglašen pronalazak cjepiva i lijeka”. Hrvatski je premijer državnom tajniku Pompeu izrazio sućut “zbog velikog broja žrtava pandemije Covida-19 u SAD-u, izrazivši nadu u oporavak zaraženih”.

U priopćenju iz Washingtona se navodi da su Pompeo i Plenković raspravljali o “važnosti transatlantske suradnje u borbi protiv Covida-19 i načinima kako ojačati blisku bilateralnu obrambenu suradnju”. Državni tajnik je, navodi glasnogovornik State Departmenta Morgan Ortagus, “čestitao Hrvatskoj na učinkovitom predsjedanju Vijećem EU, uključujući dobrodošlo fokusiranje na integraciju zapadnog Balkana u EU”.

Zagrebačko priopćenje dalje navodi: “Razmijenjena su mišljenja i o situaciji u BiH. Predsjednik Vlade je naglasio kako hrvatski narod u BiH podržava proces euroatlantskih integracija BiH”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:05