VELIKO SRCE

AMERIČKI HRVATI PRIKUPILI 160.000 DOLARA ZA NAŠE BOLNICE Najveći iznos donirali bivši tenisač i veslački olimpijac, ali i njihovi partneri iz tvrtke

 
Mario Ančić i Dario Šarić
 Profimedia, CROPIX

CHICAGO - Udruga hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) prikupila je više od 160.000 dolara kako bi hrvatskim bolnicama pomogla u nabavi medicinske opreme i zaliha nakon razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagrebu i pandemije COVID-19.

Prva sredstva već su prebačena u dobrotvorni fond “Hrvatska protiv koronavirusa”, koji je osnovala hrvatska Vlada.

"Shvaćamo da je pomoć odmah potrebna, posebno novorođenčadi i onima koji su najranjiviji. Ovo su teška i nesigurna ekonomska vremena za sve, uključujući i naše članove. Međutim, pokazivanje jedinstva i podrške u svim dijelovima Sjedinjenih Država bilo je izvanredno," kazao je dopredsjednik ACAP-a dr. Steven Pavletić dodavši kako je prikupljeno više od 400 donacija.

Najveći iznos od 125.000 američkih dolara donirali su naš bivši tenisač Mario Ančić, bivši veslački olimpijac Ante Kušurin i njihovi partneri Dick Cashin i Steve Lunau iz tvrtke One Equity Partners u kojoj Ančić i Kušurin rade.

Prije nego što je doktorirao pravo na Sveučilištu Columbija i postao investicijski bankar, Ančić je bio sedmi tenisač svijeta, a na OI u Ateni 2004. je osvojio broncu u paru s Ivanom Ljubičićem. Iste godine bio je polufinalist Wimbledona, a 2005. pobjednik Davis Cupa s hrvatskom reprezentacijom pobijedivši Slovačku u Bratislavi.

Kušurin je bivši veslač Trešnjevke koji je nastupio na OI u Pekingu u dvojcu na pariće s Mariom Vekićem. Imao je priliku nastupiti i u glasovitoj utrci osmeraca Oxforda na kojem je diplomirao i Cambridgea.

Zanimljivo, i Dick Cashin i Steve Lunau su bivši sportaši. Cashin je bio svjetski veslački prvak u osmercu 1974. godine, a nastupio je na OI 1976., dok je Lunau bivši hokejaš. Svojim donacijama pomogli su i hrvatski košarkaši Dario Šarić i Roko Stipčević.

Akciju su pokrenuli Miryana Joksovic, članica ACAP-ova ogranka u Silikonskoj dolini, i Ivan Milkovic, direktor Sales Peritias grupe u Zagrebu. Odmah se uključio i Izvršni odbor ACAP-a kako bi angažirao sve članove, a sve se koordinirama sa zagrebačkim ogrankom kojeg vodi australski odvjetnik hrvatskog podrijetla Don Markušić, koji je ujedno i dopredsjednik Transparency Internationala Hrvatska.

Uz donacije koji su već prebačene na dobrotvorne račune za pomoć u hrvatskoj Vladi, dodatne donacije bit će usmjerene na kupnju medicinske opreme potrebne bolnicama oštećenim u zemljotresu u Zagrebu prošlog mjeseca.

"Bili smo u svakodnevnom kontaktu sa zagrebačkim bolnicama i hrvatskim Ministarstvom zdravstva kako bismo utvrdili njihove najkritične potrebe, što se u ovoj fazi čini novim neonatalnim inkubatorom za Petrovu bolnicu", rekao je Markušić.

Udruga hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) okuplja poslovne menadžere, akademike, pravnike, liječnike, studente, te voditelje hrvatskih poslovnih zajednica u SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:29