ZAHVALIO PLENKOVIĆU

Američki kongresnik iznio teške optužbe na račun Hrvatske pa objasnio: ‘Milanović se ulizuje Putinu...‘

‘Sankcionirani oligarsi na popisu američkog Ministarstva financija i dalje posjeduju nekretnine duž hrvatskog Jadranskog mora‘

Predsjednik Milanović s iseljenicima u New Yorku

 Ured Predsjednika/

Američki kongresnik iz Colorada i viši član Odbora za oružane snage Zastupničkog doma, Doug Lamborn, iznio je teške optužbe na račun Hrvatske u pismu upućenim premijeru Andreju Plenkoviću, koje je u isto vrijeme adresirao i na američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, tražeći od Plenkovića odgovore do 30. rujna.

U svom je pismu prozvao predsjednika Zorana Milanovića, ali i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović za prorusku politiku, a hrvatsko pravosuđe te državne i lokalne vlasti, pogotovo gradske vlasti Rijeke, za sustavnu korupciju, odbijanje istrage međunarodnog pranja novca u Hrvatskoj, dozvoljavanje sankcioniranim ruskim oligarsima da zadrže svoje luksuzne nekretnine u Hrvatskoj te blokiranje i “iznuđivačke prakse prema američkim investicijama”.

U vezi ovog televizija N1 je poslala upit uredu kongresnika Lamborna u Washingtonu kako bi pobliže pojasnio i eventualno predstavio dokaze za svoje ozbiljne kritike na račun hrvatskih vlasti i političara. Umjesto toga, dobili su prilično šturi i općeniti odgovor.

Lamborn: Hrvatska je pod Milanovićem otvorila vratila proruskoj nazočnosti u regiji

“Nažalost, pod vodstvom predsjednika Milanovića, Hrvatska je otvorila vrata proruskoj nazočnosti u regiji. Od protivljenja kandidaturama Finske i Švedske za NATO do kritiziranja vojne pomoći Ukrajini, predsjednik se ulagivao Vladimiru Putinu i ruskim oligarsima”, odgovorio je kongresnik Lamborn.

“Kao što smo vidjeli, sankcionirani oligarsi na popisu američkog Ministarstva financija i dalje posjeduju nekretnine duž hrvatskog Jadranskog mora. Bio sam dodatno nezadovoljan kada sam saznao da je jahta sankcioniranog oligarha napustila hrvatsku marinu Murter u siječnju 2023.”, dodao je.

“Zahvaljujem premijeru Plenkoviću i njegovoj Vladi zbog kontinuirane potpore ukrajinskom narodu u njihovoj borbi protiv ruske neizazvane invazije. Dok se Hrvatska pokušava u potpunosti osloboditi ruske ovisnosti i službene korupcije, tražim daljnju suradnju između Sjedinjenih Država i Hrvatske, našeg ključnog NATO saveznika, u premošćivanju prosperitetnijeg euroatlantskog partnerstva”, zaključio je kongresnik iz Colorada.

Plenković je, podsjetimo, jučer na aktualnom prijepodnevu u Saboru odgovorio na pitanje zastupnika Milana Vrkljana iz oporbene stranke Pravedna Hrvatska o Lambornovom pismu, Plenković je rekao da je Lamborn bio u posjetu Hrvatskoj prije nekoliko mjeseci u sklopu izaslanstva Kongresa, na kojem su tonovi “bili i pozitivni i konstruktivni i reflektirali su odlične partnerske odnose između SAD-a i Hrvatske”, nabrajajući zatim primjere napretka u tim odnosima. Najavio je da će Lamborn dobiti odgovor od hrvatskog veleposlanstva u SAD-u.

“Tko su ljudi koji su od tog posjeta, pa i u kontekstu ovakvih posjeta, ovo su samo crtice u odnosima SAD-a i Hrvatske, bili u kontaktu s navedenim kongresmenom, pa je onda i netko od njegovih suradnika, pretpostavljam, napisao ovo pismo, meni to nije poznato. Ja sam tražio i veleposlanstvo u SAD-u i ministarstvo vanjskih poslova da ispitaju, da vidimo o čemu se radi”, dao je do znanja Plenković.

“To nije pisao sam, nije pisao u dokolici, nije pisao ničim izazvan. Pisao je na temelju nečijeg inputa. Taj input je, koliko ja mogu razumjeti, došao više od tu negdje, iz naših kuhinja i laboratorija, a puno manje iz SAD-a”, konstatirao je: “Nama kao Vladi nije poznato, a vjerujem da bi nam bilo poznato, da je bilo koji ulagač u Hrvatsku, a da je iz SAD-a, imao bilo kakav problem, a kamoli bilo kakvu ucjenu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:50