Američki naftni div Exxon Mobil pet puta vrijedniji od ukupnog hrvatskog BDP-a

Posljednjeg dana ožujka objavljeni su podaci o tržišnoj kapitalizaciji 20 vodećih kompanija u američkoj ekonomiji
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Najveća američka kompanija, naftni div Exxon Mobil, gotovo je pet puta vrednija od Hrvatske.

Pokazuju to podaci o tržišnoj kapitalizaciji 20 vodećih američkih kompanija posljednjeg dana ožujka. Prema tim podacima, tržišna vrijednost Exxona na burzi dosezala je 316,23 milijarde američkih dolara, što je čak četiri i pol puta više od hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji je, prema podacima Svjetske banke, 2008. iznosio 69,33 milijarde dolara.

Štoviše, Exxon je jedan i pol puta veći i od gospodarstava svih zemalja bivše Jugoslavije zajedno, čiji zajednički BDP doseže 209 milijardi dolara. U odnosu na tu korporaciju, cjelokupna vrijednost robe i usluga koja se u jednoj godini proizvede u Makedoniji (9,52 milijarde dolara) ili Crnoj Gori (4,52 milijarde dolara), pa čak i u Bosni i Hercegovini (BiH), čiji BDP doseže nešto manje od 18,5 milijardi dolara, pravi je sitniš.

I najmanji su jači od nas

Čak i najmanja među američkih 20 top-kompanija, informatička tvrtka Hewlett-Packard (HP), gotovo je dvostruko veća od cijelog hrvatskog gospodarstva. S tržišnom vrijednošću nešto manjom od 125 milijardi dolara, HP za 1,8 puta premašuje ukupnu vrijednost robe i usluga koje se proizvedu u Hrvatskoj.

- Hrvatska je mala država s malim dohocima i nije uopće usporediva s tako velikim kompanijama, koje su se desetljećima razvijale i širile, pa danas imaju ogromne prihode i dobit, a samim tim i golemu tržišnu vrijednost - kaže Žarko Primorac iz konzultantsko-revizorske kuće Deloitte.

Na popisu 20 američkih gospodara korporativnog svijeta drugo mjesto drži informatički div Microsoft Billa Gatesa. Tržišna vrijednost doseže gotovo 257 milijardi dolara, što je gotovo četiri puta više od hrvatskoga BDP-a.

Moćniji od bivše Jugoslavije

Trostruko veću vrijednost od cijele naše zemlje ima još jedna kompanija iz IT sektora - Apple , čija tržišna vrijednost iznad 213 milijardi dolara više nego trostruko nadmašuje hrvatski BDP.

Sličan je odnos veličina i kod Wal-Marta , poznatog američkog trgovačkog lanca koji je, s tržišnom vrijednošću od oko 212 milijardi dolara, zauzeo četvrto mjesto na listi najvećih američkih kompanija, a od Hrvatske je “veći” čak tri puta. Ukupna tržišna vrijednost Wal-Marta za nijansu je veća i od zajedničkog BDP-a svih zemalja nastalih na zgarištu bivše Jugoslavije.

Kada bi, primjerice, Exxon bio država, zauzimao bi 30. mjesto na svjetskoj ljestvici gospodarske snage.

Njegova je tržišna vrijednost, naime, veća od BDP-a Venezuele, jednog od vodećih izvoznika nafte, koja s BDP-om nešto manjim od 314 milijardi dolara drži 30. mjesto na ljestvici svjetskih gospodarstava. To Exxon čini većim i od 155 drugih država svijeta.





Država im pomaže

Čak i Hewlett-Packard, kao najmanja korporacija među 20 najvećih u SAD-u, ima već tržišnu vrijednost od 132 države u svijetu.

- Hrvatska je svoje kompanije uglavnom prodala i tu je priča završila. S druge strane, američke korporacije, iako su u privatnom vlasništvu, imaju jake lobije i zapravo kreiraju američku politiku, pa im država i na taj način jako pomaže - ocjenjuje Goran Vorkapić, broker Centar banke.

Dodaje kako velike američke korporacije zapošljavaju milijune ljudi diljem svijeta. Recept njihova uspjeha je prerastanje u globalne igrače. Hrvatska takvih igrača, na žalost, nema, a teško da će ih i imati.

- Čak i naše najveće kompanije, poput Agrokora, Ine ili HT-a, u svjetskim su razmjerima razmjerno male i ne ulaze ni među tisuću najvećih u svijetu. Njihova je perspektiva eventualno da postanu regionalni igrači, što je nekima od njih i pošlo za rukom - ističe Primorac.





Najsnažnije tvrtke dolaze iz IT sektora

Među 20 najvećih američkih kompanija, njih čak osam, ili 40 posto, dolazi iz IT sektora. Osim Microsofta i Applea, u toj kategoriji nalaze se i Google, IBM, AT&T, Cisco Systems, Oracle i Hewlett-Packard.

Već i ta činjenica pokazuje u kojoj se mjeri promijenio svijet budući da su još prije desetak godina vrh ljestvice najvećih uglavnom zauzimale kompanije iz energetskog sektora. Danas korporacije iz energetskog sektora čine samo 15 posto 20 najvećih američkih kompanija. Osim Exxona, u tu skupinu spadaju, naime, još samo General Electric i Chevron.

Nešto bolje stoji financijski sektor, na koji otpada petina 20 najvećih američkih korporacija. Najveći američki financijaši, gledano po tržišnoj vrijednosti, su Berkshire Hathaway, Bank of America, JP Morgan Chase i Wells Fargo & Co.

Uspon dviju tvrtki iz sektora proizvodnje kozmetike na ljestvicu 20 najvećih - a to su Procter & Gamble i Johnson & Johnson - pokazuje da taj sektor svakako ima perspektivu. Kada se tome pribroji i farmaceutska korporacija Pfizer, čini se da kemijska industrija i dalje stoji pristojno. S druge strane, iz sektora trgovine među 20 najvećih ameirčkih kompanija uvrstio se jedino Wal-Mart.

Zanimljivo je da se Coca-Cola također svrstala na ljestvicu 20 najvećih, ali tek na 19. mjesto. S vrijednošću od 127 milijardi dolara, najveći američki proizvođač bezalkoholnih pića gotovo je dvostruko veći od hrvatskoga gospodarstva.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 22:31