VOJNA VJEŽBA

Američki padobranci iz 173. brigade: ‘U Hrvatskoj smo prvi put ispalili pravi projektil iz Stingera‘

Cijena jednog projektila je oko 38.000 dolara, a 173. zračno-desantna brigada ranije je ispaljivala samo replike Stinger projektila

Pucanje iz Stingera na Kamenjaku

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Američki padobranci iz 173. zračno-desantne brigade sa sjedištem u Italiji, 9. travnja su prvi put pucali iz prijenosnog protuzračnog obrambenog sustava FIM-92 Stinger, piše Army Times.

Rakete su ispaljene u sklopu vježbe Štit 22 održane u Hrvatskoj.

Vojnici 1. i 2. bojne, 503. padobranske pješačke pukovnije, sa sjedištem u Vicenzi u Italiji, raspoređeni u postrojbe od po dva čovjeka, ispalili su desetak projektila zemlja-zrak.

Cijena jednog projektila je oko 38.000 dolara. 173. zračno-desantna brigada ranije je ispaljivala samo replike Stinger projektila, izvijestio je američki vojni portal Stars and Stripes.

Svaki odred se sastojao od zapovjednika tima i topnika. Vojnici su rakete ispaljivali prema maloj meti s bakljom, rekao je za portal glasnogovornik brigade kapetan Rob Haake. Rakete su sletjele u Jadransko more, dodao je.

Prema Haakeovim riječima, nakon odrađenog gađanja, 'svaki je vojnik otišao s velikim osmijehom na licu' nakon što je ispalio svoje projektile. 'Svi su se osjećali jako ispunjeno. Rekli su da je to bilo nevjerojatno iskustvo.'

Vježba Shell 22, koja je održana uz asistenciju hrvatskih snaga, ujedno je i prvi puta da je Hrvatska protuzračna obrana izvela vježbu gađanja s bojevim punjenjem zajedno s američkim postrojbama.

U vježbu su također bili uključeni treninzi kontrole zračnog prostora, dekonflikaciju i nadzor.

Vojnoj vježbi je prisustvovao i predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović.

image

Vojna vježba Štit 22

Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:28