SPORAZUM SA SAD-OM

Američki piloti s lovcima F16 i dalje mogu vježbati gađanje meta u Slunju

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila Provedbeni sporazum sa Zračnim snagama Sjedinjenih Američkih Država u Europi i Africi o korištenju hrvatskog zračnog prostora i Vojnog poligona Slunj.

Konkretno, riječ je Sporazumu koji se nastavlja na Memorandum između Hrvatske i SAD-a, potpisan 2005. godine, kojim su određena pravila za obuku američkih pilota u hrvatskom zračnom prostoru i na vojnom poligonu u Slunju. U Ministarstvu obrane naglašavaju da je riječ o vojnim vježbama koje je američko zrakoplovstvo u Hrvatskoj održavalo još od 2005. godine, i to je dosad bilo uređeno Memorandumom, a sada se potpisuje Sporazum.

Zabranjene bombe

Prema tom Memorandumu, a sada Sporazumu, američki piloti na avionima F16 svake godine obavljaju zračne vježbe u hrvatskom zračnom prostoru, a na poligonu Slunj odrađuju gađanje u mete. Američke zračne snage polijeću iz vojne baze u Avianu, održe vježbu iznad Hrvatske i vraćaju se u bazu.

Prema sporazumu, u vježbi mogu koristiti strojnice svih kalibara, zrakoplovne topove do 30 mm i vježbovne betonske bombe do 250 KG. Zabranjeno je korištenje zapaljivog streljiva te streljiva, raketa ili bombi koje sadrže osiromašeni uran.

Strogi koridori

Iako tijekom vježbi nije predviđeno slijetanje američkih aviona, za hitne slučajeve predviđen je prihvat aviona na aerodromima u Rijeci, Puli i Zadru. Tijekom vježbe predviđeni su i brišući letovi aviona na malim visinama, ali pod strogo određenim koridorima i iznad nenaseljenih prostora.

Na ruti predviđenoj prema vojnom poligonu Slunj, predviđeno je izbjegavanje prelijetanja iznad NP Plitvice, gradova i većih naselja. Ovim Sporazumom nije predviđeno sudjelovanje kopnenih vojnih snaga SAD-a, tako da će mete na vojnom poligonu na Slunju postavljati hrvatski vojnici.

Prva vježba američkih zračnih snaga u Hrvatskoj održat će se 2014.

Što je dopušteno, a što zabranjeno

- avioni F16 mogu koristiti strojnice svih kalibara, topove do 30 mm i vježbovne betonske bombe do 250 kilograma

- ne smiju koristiti zapaljivo streljivo te streljiva, rakete ili bombe koje sadrže osiromašeni uran, aerosol, ni kazetne bombe

- za hitne slučajeve predviđen je prihvat američkih aviona na aerodromima u Rijeci, Puli i Zadru

- predviđeni su i brišući letovi aviona na malim visinama, pod strogo određenim koridorima i iznad nenaseljenih prostora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:37