NEUSPJELA KUPNJA

AMERIČKI VELEPOSLANIK KOHORST 'Premijeru Plenkoviću sam dao dokument o avionima F-16. Bili su svjesni kako proces funkcionira...'

Američki veleposlanik W. Robert Kohorst
 Željko Puhovski / CROPIX

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst izjavio je u ponedjeljak za N1 kako je Vlada RH bila upoznata s procedurom za dobivanje dozvole za prodaju F-16 budući da je on premijeru Andreju Plenkoviću dao taj dokument.

Kohorst se sastao u Banskim dvorima s Plenkovićem, a nakon sastanka komentirao je izajvu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da postoji 'white paper', koji je SAD poslao Hrvatskoj vezano uz izraelsku prodaju F-16.

"Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16. Nije to bio 'white paper' ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira", kazao je veleposlanik.

Grabar-Kitarović kazala je u nedjelju u razgovoru za N1 potvrdila da su Amerikanci od početka bili jasni oko tehničkih uvjeta za transfer zrakoplova F-16, ali i da nitko nije mogao predvidjeti kakvi će problemi nastati između SAD-a i Izraela po tom pitanju.

Demantirala je postojanje američkog 'non-papera' kojim je upozoreno na eventualne probleme oko transfera izraelskih zrakoplova F-16 Barak, i rekla da je postojao samo tzv. 'white paper' s američkim tehničkim uputama za sve ponude pristigle ponude na natječaj MORH-a koje su uključivale izvorno američke zrakoplove.

"Postoji pravilo prodaje trećoj strani koja mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje ali generalnu informaciju su imali", dodao je Kohorst.

Na pitanje zašto je proces propao, veleposlanik je rekao da ne zna.

"Američka vlada odobrila je transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu se mogle prilagoditi uvjetima. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama. Grubo rečeno, tražili smo da avioni budu vraćeni na NATO konfiguraciju koja je i potrebna Hrvatskoj kao NATO partneru", rekao je američki veleposlanik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:32