MILANOVIĆ U ČITLUKU

‘Američko, francusko i britansko zrakoplovstvo nisu uspjeli razbiti Mladića i vojsku. Ne bi se makli bez HVO-a i Armije BiH‘

Milanović tako minorizira ulogu američke vojske i politike u ratovima na ovim prostorima i njihovu stvarnu pomoć Hrvatskoj
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu je bio u Čitluku gdje je za osobite zasluge Redom hrvatskog trolista odlikovao postrojbu HVO-a ‘‘Gavran 2‘‘. U svom prigodnom govoru Milanović se osvrnuo i na ratna zbivanja u Bosni i Hercegovini što je iskoristio da još jednom oplete po Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema navodu portala Bljesak.info predsjednik je rekao da je postrojba Gavran 2 sudjelovala "u zadnjoj operaciji teškog i stvarnog rata, u Južnom potezu, koji je počeo u zadnjoj kasnoj jesenjoj fazi, u simboličkom smislu, rečeno, na nagovor i traženje američkih saveznika, koji su to bili i koji su ti danas, ali koji nam nisu puno pomagali".

Milanović tako, po tko zna koji put, minorizira ulogu američke vojske i politike u ratovima na ovim prostorima i njihovu stvarnu pomoć Hrvatskoj. Od obuke Hrvatske vojske do obavještajne i političke pomoći. Tijekom 1995. zapadno borbeno zrakoplovstvo aktivno se uključilo u razbijanje srpske vojske u BiH, a po Milanoviću jedini rezultat toga je "samo" prekidanje blokade Sarajeva.

- Tadašnji srpski protivnici i neprijatelji su imali garantiranih 51 posto teritorija i nikakvu motivaciju da sjednu za pregovarački stol, jer su držali više od toga. Američko, francusko i britansko zrakoplovstvo, koje se plaćaju po stotine milijuna dolara, nisu uspjeli razbiti Mladića i vojsku, samo su uspjeli prekinuti blokadu Sarajeva i ne bi se centimetra maknuli da hrvatska vojska i brigade HVO i Armije BiH nisu u tome sudjelovali, poručio je Milanović.

Amerikancima je poručio da nam u ratu i nisu puno pomogli na dan kada su u Zagreb stigla još dva vojna helikoptera Black Hawk. Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj neizmjerno su zahvaljivali na svoj pomoći koju SAD daje u modernizaciji Hrvatske vojske te se nadaju da će i nastaviti.

I dok je Amerikance minorizirao, predsjednik je pun hvale na račun Austrije, zemlje koju u posljednje vrijeme uzima kao primjer koji bi trebali slijediti. - Hrvatska se mora ugledati na Austriju. Ova je država nedavno zaprijetila da neće dopustiti širenje šengenske zone, ako se ne poštuju neki njihovi zahtjevi. Tako se bori za nacionalne interese, to moramo raditi i mi, poručio je Milanović iz Čitluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:28