PORUKA SAVEZNIKA

‘Amerika čvrsto stoji uz Hrvatsku!‘: Stigla Bidenova čestitka, njegov ključni čovjek progovorio hrvatski

Čestitke američkog predsjednika Joea Bidena povodom Dana državnosti prenijeli su njegov državni tajnik Blinken i pomoćnik Reeker
Joe Biden
 Tasos Katopodis/Getty Images/AFP

Brojne prigodne čestitke stižu u Hrvatsku u povodu Dana državnosti, a među njima se posebno ističe ona administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

U ime njegove administracije specijalnim priopćenjem hrvatskom narodu se obratio njegov šef diplomacije, državni tajnik Antony Blinken.

- U ime vlade Sjedinjenih Američkih Država, čestitam hrvatskom narodu vaš Dan državnosti, započinje Blinken obraćanje.

- Sjedinjene Države i Hrvatska su čvrsti saveznici i partneri, a naše odnose definiraju vrijednosti koje dijelimo i koje nam pomažu u napretku na ključnim poljima, uključujući na jačanju trgovinskih i investicijskih poveznica, unapređivanju energetske sigurnosti i suočavanju s klimatskom krizom, naveo je Blinken.

- Ove godine također obilježavamo 30. obljetnicu osnutka hrvatskih oružanih snaga. Sjedinjene su Države zahvalne na desetljetnoj bliskoj vojnoj suradnji naših dviju država. Dokaz našeg sve jačeg obrambenog partnerstva je kontinuirano sudjelovanje u zajedničkim vježbama NATO-a, koje su iznova u fokusu tijekom vježbe Defender Europe 2021. Kao cijenjena saveznica NATO-a, Hrvatska je važan čimbenik i transatlantske sigurnosti i europskog prosperiteta, ustvrdio je američki državni tajnik.

- I dok se nastavljamo suočavati s izazovima koje pred nas stavlja pandemija covida-19 te dok nastojimo produbiti naše bilateralne odnose, Sjedinjene Države stoje uz Hrvatsku, zaključio je Antony Blinken.

S čestitkom se oglasio i Blinkenov pomoćnik za europska i euroazijska pitanja Philip Reeker koji je u kraćoj videoporuci Dan državnosti čestitao i na hrvatskom jeziku.

Ponavljajući Blinkenove poruke, Reeker je rekao da mu je čast što se može pridružiti njegovim i Bidenovim čestitkama u 'slavlju obljetnice osnutka vaše države'.

- Naše veze su jače nego ikada, a posebno cijenimo doprinos američkih Hrvata, istaknuo je između ostalog Reeker navodeći da iz godine u godinu sve više Amerikanaca otkriva ljepote jadranske obale i ostatka Hrvatske te da se nada da će te brojke s okončanjem pandemije koronavirusa dodatno rasti.

- Najbolji dani naših bilateralnih odnosa tek su pred nama, zaključio je Reeker u svojoj videoporuci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:26