VOJNA SURADNJA

Amerikanci će platiti obnovu hrvatske zračne flote, Banožić tvrdi: ‘Nabavit ćemo još 8 Black Hawk helikoptera!‘

Kako je rekao ministar Banožić, parkirni hangar za Black Hawk helikoptere uskoro će biti gotov. Radionički će se početi graditi početkom 2023.

Primopredaja helikoptera Black Hawk na aerodromu Pleso; ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj pored svojih potpisa na dijelovima helikoptera

 Damir Krajač/Cropix; Filip Klen/MORH

"Želja nam je da do isteka resursa ruskih transportnih helikoptera koje sada koristi Hrvatska vojska nabavimo ukupno 12 novih američkih Black Hawk helikoptera čime bi završili proces zamjene helikoptera sovjetske proizvodnje onim sa zapada", rekao je ministar obrane Mario Banožić u subotu na aerodromu Pleso prilikom dolaska dva nova Black Hawk helikoptera koje je država kupila za potrebe Hrvatske vojske.

Prema neslužbenim informacijama, ideja je da se ti helikopteri nabave do 2026. godine. Naime, Hrvatska vojska u ovom trenutku ima 14 helikoptera Mi-8 kojima resursi ističu 2023. i 2024 godine, te 10 helikoptera Mi-171Sh kojima resursi ističu 2026. i 2027 godine.

Banožić je u subotu istaknuo kako su velikim problem i rezervni dijelovi za te helikoptere te da je skora zamjena letjelica neophodna.

Ministar se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i američkoj vojsci na suradnji i pomoći u opremanju Hrvatske vojske te je izrazio nadu da će se to i nastaviti.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Prema njegovim riječima, nabavka dodatnih helikoptera trebala bi se realizirati kroz američku financijsku pomoć. Banožić je odbio komentirati hoće li Hrvatska donirati 12 helikoptera Mi-8 Ukrajini, a zauzvrat dobiti Black Hawkove. Na konstataciju da je predsjednik RH Zoran Milanović rekao kako "12 helikoptera ne da džabe", Banožić je uzvratio kako mu je "žao što predsjednik takve stavove nije imao kad je bio premijer i kad je mogao učiniti više za Hrvatsku vojsku, međutim to nije činio". "Izgleda da je sad doživio neko prosvjetljenje pa zna kako bi se trebalo upravljati bolje nego što to čini načelnik Glavnog stožera i ostali generali. Pomoć naših saveznika uvijek je bila ta na koju se može računati, vjerujemo da će tako biti i u budućnosti", poručio je Banožić.

Transportni avion američke vojske u subotu je nešto prije podneva sletio je na zagrebački aerodrom s dva helikoptera Black Hawk koje je Hrvatska zajedno s opremom platila 85 milijuna dolara.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Nakon što su od strane SAD-a u veljači isporučena dva donirana helikoptera, ovo je bila isporuka druga dva. Riječ je o helikopterima na kojima i danas stoje potpisi ministra Banožića i načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja koje su oni stavili prilikom posjete tvornici u kojoj su se isti sklapali. Prema Banožićevim riječima, prva dva donirana helikoptera u svibnju postala su operativna i do sada su piloti u njima napravili već oko 200 sati naleta.

image

Mario Banožić i Robert Hranj

Filip Klen/Morh

Na pitanje o tijeku izgradnje hangara za ove helikoptere, ministar je rekao kako će onaj parkirni biti završen uskoro, a izgradnja radioničkog hangara započet će početkom sljedeće godine. On će biti završen za devet do deset mjeseci.

Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj rekao je kako Ratno zrakoplovstvo ima dovoljno obučenih pilota i mehaničara za sva četiri Black Hawka te da se obuka nastavlja i sljedeće godine.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Admiral Hranj rijetko javno istupa pa je u subotu upitan o suradnji njega, ministra obrane i predsjednika RH. Prema njegovim riječima, suradnja postoji, ali je rekao kako nije bitno kakva je. Tvrdi da on kao glavni vojni savjetnik redovito informira ministra i predsjednika o svim potrebama Hrvatske vojske. Na opasku kako to da predsjednik Republike onda govori da nema informacije što vojska treba, admiral je odgovorio da to treba pitati predsjednika. Ministar obrane u subotu je rekao kako je još prerano govoriti hoće li s krajem godine admiral Hranj otići u mirovinu. Podsjetimo, Hranj je ove godine napunio 60 godina života.

Admiral Hranj je na dočeku bio izaslanik predsjednika RH. Predsjednik je od mjesta događaja bio udaljen kojih stotinjak metara te nije došao na mjesto isporuke. Naime, u obližnjem se hangaru ukrcavao u vladin avion koji je ga je vozio u Hercegovinu. Baš u trenutku kada je iz transportnog aviona iskrcavan jedan helikopter, vladin avion se provozao pored njega na udaljenosti od par desetaka metara pa se predsjednik mogao kroz avionski prozorčić diviti novim helikopterima Hrvatske vojske.

image
Damir Krajac/Cropix

Nezaobilazna je tema u subotu bila i istraga o dronu koji je u ožujku pao na Zagreb. Ministar Banožić potvrdio je da istraga još traje. "Istraga se provodi u nekoliko zemalja saveznica NATO-a, koje su radile istragu na svom području. Ono što mi imamo su informacije koje se ne mogu potvrđivati. I dalje se radi na prikupljanju podataka i vrlo blizu smo toga da se pronađe područje s kojeg je dron doletio i onda bismo vjerojatno trebali doznati njegovu namjenu", rekao je Banožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:24