JUTARNJI OTKRIVA

AMERIKANCI I AUSTRIJANCI ODUSTALI OD BUŠENJA U JADRANU Konzorcij se povlači zbog graničnih sporova s Crnom Gorom i Slovenijom

U pozadini je problem granice s Crnom Gorom, a sigurnost koju smo mi ponudili nije im bila dovoljna, kaže Ivan Vrdoljak
Pula, 240413.Danas je u Uljanik dotegljena samopodizna platforma za istrazivanje nalazista plina i nafte Labin na kojoj ce se tijekom sljedeca dva mjeseca obavljati remonti radovi. Platforma Labin u vlasnistvu je tvrtke Sea Horse Shipping Inc. s Marsalskih otoka, a prije pocetka remonta bila je pozicionirana u Jadranskom moru otprilike na pola puta izmeðu Pule i Ravenne u Italiji. Dimenzije su joj 70 x 80 metara i na njoj radi 50 osoba, a visina nogu platforme koje ce tijekom sljedeca dva mjeseca "parati" pulsko nebo iznosi 136 metara. Inace trup platforme Labin izgradjen je u Uljaniku 1983. godine, a cjelokupni objekt napravljen je za hrvatsku naftnu kompaniju INA-u u suradnji s Remontnim brodogradilistem Viktor Lenac iz Rijeke. Labin je prva domaca platforma za istrazivanje i eksploataciju podmorja koju su zajednicki gradili hrvatski brodograditelji Pule, Rijeke i Splita udruzeni u Jadranbrod.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelić / Dragan Matić /CROPIX

Konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV odustao je od istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu te je u ponedjeljak obavijestio upravu Agencije za istraživanje ugljikovodika da neće potpisati ugovor s hrvatskom Vladom.

Kao razlog odustajanja naveli su neriješeno pitanje granice između Hrvatske i Crne Gore.

Ovu informaciju koju je je Jutarnji list dobio iz naftnih krugova nam je potvrdio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Projekt ide dalje

- Istina je, nećemo zaključiti pregovore s Marathon Oilom i OMV-om. Nismo mogli prihvatiti uvjete postavljene od druge strane te uzimajući u obzir rizike kao i interes koji vlada za predmetne istražne prostore procijenili smo da je za državu bolje ponuditi predmetne istražne prostore na drugom javnom nadmetanju.

Ministar Vrdoljak priznaje kako je osnovni problem neriješena granica s Crnom Gorom.

- U pozadini je problem granice s Crnom Gorom i to je točno, to je problem od prvog dana, a sigurnost koju smo mi ponudili po pitanju navodnog problema s definiranjem konačne granice nije bila dovoljna za drugu stranu u trenutku kada je izbio problem u arbitražnom procesu sa Slovenijom - naglašava ministar gospodarstva.

No, ističe kako projekt nije propao...

Sve detalje o povlačenju dviju kompanija iz projekta bušenja Jadrana čitajte u Jutarnjem listu u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:08