PRODAJA F-16

AMERIKANCI IZRAČUNALI DA 12 AVIONA BARAK STOJI 135 MILIJUNA DOLARA Izrael ih je RH ponudio za 500 milijuna, postavlja se pitanje odakle tolika razlika

Izraelski F16
 Boris Kovačev / CROPIX

Američki Kongres još uvijek nije donio odluku odobrava li prodaju izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj. Informaciju o transferu američke vojne tehnologije iz Izraela američko ministarstvo vanjskih poslova u Kongres je uputilo 11. prosinca, a rok je za odluku 15 dana, odnosno 26. prosinca.

No, na stranicama odbora za vanjske poslove Kongresa nema nikakve informacije o sjednici koja bi se održala do kraja godine na ovu temu.

Prvobitno stanje

Da je informacija iz State Departmenta otišla u Kongres, potvrđeno je u službenom glasniku Kongresa SAD-a od 18. prosinca. Ondje stoji da je pomoćnik državnog tajnika za zakonodavne poslove u ministarstvu vanjskih poslova odboru za vanjske poslove Kongresa uputio na “certificiranje predloženi transfer zrakoplova F-16C/D s pripadajućim streljivom, rezervnim dijelovima, pomoćnom opremom, zrakoplovnim simulatorom te uslugama obuke od vlade Izraela prema Vladi Hrvatske s prodajnom vrijednošću od 135 milijuna dolara”. Najzanimljiviji je podatak da su u State Departmentu izračunali kako 12 aviona Barak s inicijalnim naoružanjem, opremom, obukom, uslugama te simulatorom koštaju ukupno 135 milijuna dolara.

Podsjećamo da je Izrael na natječaju za višenamjenski borbeni avion Hrvatskoj sve navedeno ponudio za 500 milijuna dolara te je kao najpovoljniji pobijedio na natječaju. Stoga se postavlja pitanje zašto je Hrvatska platila dodatnih 365 milijuna dolara? Iz Ministarstva obrane na naš upit da komentiraju informaciju State Departmenta o prodajnoj cijeni izraelskog vojnog paketa odgovaraju: “Ne možemo komentirati objave američkog Kongresa koje se odnose na druge države. Hrvatsku jedino zanima da dobije onakve avione kakvi su specificirani u ponudi i po ponuđenoj cijeni.

Ponuda Države Izrael odabrana je kao najpovoljnija ponuda na međunarodnom natječaju sukladno interesima Republike Hrvatske. Ministarstvo obrane objavilo je vrijednost ugovora o nabavi višenamjenskog borbenog aviona između Republike Hrvatske i Države Izrael”. Jučer smo poslali i upit Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu vezan uz tu cijenu, no odgovor nismo dobili. Tako da zasad nije jasno kojeg su aviona F-16 računali vrijednost. Onog koji, prema traženjima SAD-a, mora biti vraćen u prvobitno stanje ili izraelskog Baraka.

Finalizacija

Dodatnu pomutnju u cijelu priču oko iznosa koji bi Hrvatska mogla platiti za nabavku izraelskog aviona unosi i izraelsko ministarstvo gospodarstva. Na njihovim je službenim stranicama u srpnju, povodom posjeta izraelskog predsjednika Hrvatskoj, objavljeno priopćenje da je u delegaciji s predsjednikom i ministar gospodarstva Eli Cohen, kako bi pomogao finalizirati posao prodaje zrakoplova F-16 iz Izraela u Hrvatsku, u vrijednosti 700 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:32