MODERNIZACIJA

AMERIKANCI ODOBRILI PRODAJU HELIKOPTERA HRVATSKOJ Dva Black Hawka i pripadajuća oprema vrijede 115 milijuna dolara

 
 Davor Pongračić / CROPIX

State Department odobrio je Hrvatskoj prodaju dva helikoptera Black Hawk UH-60M i pripadajuće opreme za 115 milijuna dolara, o čemu je Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA) obavijestila Kongres, objavljeno je na stranicama DSCA.

Hrvatska vlada zatražila je ponudu za dva helikoptera Black Hawk UH-60M u standardnoj konfiguraciji USG te jedinstvenu dizajniranu opremu, navodi agencija u priopćenju za medije.

U tekstu se specificira oprema te stoji da ponuda uključuje i rezervne dijelove, tehničku dokumentaciju, letačku obuku, tehničku i logističku podršku te druge elemente iz programa logističke podrške.

Ukupna cijena programa je 115 milijuna dolara.

Predložena prodaja u sklopu je vanjske politike i nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država koje pomažu poboljšati sigurnost saveznika NATO-a, piše u tekstu.

Prodaja tih helikoptera Hrvatskoj znatno će povećati sposobnost prijevoza vojnika, sigurnost na granicama, borbu protiv terorizma, medicinske evakuacije, operacije potrage i spašavanja, borbene podrške.

Hrvatska kani kupnjom te opreme za obranu modernizirati svoje oružane snage i proširiti postojeću vojnu arhitekturu u nastojanju da pruži u regiji višemisijsku potporu kao i da se bori protiv terorističkih prijetnji.

Hrvatska će bez poteškoća uključiti te helikoptere u svoje oružane snage, piše SDCA.

Dodaje da predložena prodaja neće utjecati na osnovnu vojnu ravnotežu u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:16