PRESLAGIVANJE

AMSTERDAMSKA KOALICIJA PRED RASKOLOM? Šef HSU-a najavio 'kavu' s Bernardićem: 'Oni su stožerna stranka, da se probude i ništa ne rade, imaju 15%'

Davor Bernardić
 Bruno Konjević / CROPIX

Još prije tjedan dana SDP je bio Pale sam na svijetu. Sa strankom koju mjesecima razdire unutarstranački rat nitko nije želio imati previše posla. Rejting je konstantno padao, zazor prema socijaldemokratima rastao, piše Slobodna Dalmacija.

No, nakon objave rezultata EU izbora, situacija se promijenila. SDP se više sretno nego spretno domogao četvrtog mandata. I danas mu partneri kucaju na vrata.

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, koja je na EU izborima bila dio Amsterdamske koalicije, najavio je da se sprema razgovarati sa Davorom Bernardićem.

- Ovi izbori su pokazali da SDP više nije u slobodnom padu, nego da su zadržali poziciju stožerne stranke. Da se ujutro probude i da ništa ne rade, oni imaju 15 posto glasova. Sa SDP-om još otprije imamo potpisan Sporazum o suradnji za Dobro društvo. Sada imamo i dogovor sa Bernardićem da sjednemo, popijemo kavu i vidimo što i kako dalje - kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Hrelja. Napominjući pritom da nijedna koalicija nije „uklesana u kamen“.

Prije ovih izbora HSU, ističe Hrelja, nije imao drugu ponudu osim one Amsterdamske koalicije. Koju su prihvatili. No sada, prema njegovim riječima, i HSU i Amsterdamska moraju vidjeti što i kako dalje.

- Amsterdamska koalicija mora se sastati i analizirati rezultate izbora. Postavljeni cilj je ostvaren, i sada je trenutak da se vidi ima li to budućnosti. Ne rušimo nijednu koaliciju, ali velika je pretpostavka da IDS samostalno izlazi na parlamentarne izbore. Zato moramo razgovarati i ići dalje - zaključuje Hrelja.

U Amsterdamskoj koaliciji tvrde da se eventualnim odlaskom HSU-a neće raspasti. Za sljedeći je tjedan najavljen sastanak stranačkih čelnika koji bi mogao dati odgovor na pitanje hoće li Amsterdamska koalicija postati dugoročni politički projekt, ili će prestati postojati nakon ovih EU izbora.

- Svi osim HSU-a su zainteresirani za nastavak suradnje - tvrdi jedan od čelnika Amsterdamske, koji je uvjeren da će IDS ostati dio koalicije koja je na EU izborima pokazala da ima potporu birača.

- IDS uvijek važe između dva puta: zadržati se na Učkoj ili prijeći tu granicu i pozicionirati IDS i u nacionalnoj politici. Mislim da je Boris Miletić veliki zagovornik ovoga drugog puta - kaže sugovornik Slobodne.

Što se tiče HSU-a, u Amsterdamskoj ističu da je Hrelja možda razočaran brojem preferencijalnih glasova koje je dobio (5,07 posto), te da je procijenio da bi u istarsko-primorskoj izbornoj jedinici, pored IDS-a i PGS-a, teško mogao doći do saborskog mandata. Sada je pitanje hoće li mu SDP dati ulazno mjesto, njemu i vjerojatno još jednom saborskom zastupniku HSU-a.

U SDP-u su, za sada, spremni za razgovor sa HSU-om. Ali ne i za otvaranje svojih lista širokim koalicijama koja su godinama smanjivala udio socijaldemokrata u Saboru, a bildala - često puta potpuno neproporcionalno njihovoj snazi na terenu - svoje junior partnere.

- Nikada HNS ni HSS ne bi imali toliko mandata da nisu bili na našoj koalicijskoj listi. Takve greške više nećemo ponavljati - kaže jedan član Predsjedništva SDP-a.

Uz to, SDP već surađuje za Strankom umirovljenika Lazara Grujića, Hreljinog konkurenta u umirovljeničkoj populaciji.

Što čitavu priču može samo još dodatno - zakomplicirati, kako zaključuje Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:30