SPORNA TEMA

Analitičar o prešutnom minusu: ‘Građani u njemu nalaze neki interes, inače ga ne bi koristili‘

‘Može se postaviti pitanje je li jasno iskomuncirano koja kamatna stopa se obračunava na određenu vrstu minusa‘
Andrej Grubišić
 Ronald Gorsic/Cropix

Najava ukidanja prešutnih prekoračenja na bankovnom računu, koje koristi više od 800.000 građana, izazvala je burne reakcije u javnosti, a iz Vlade su poručili da bi se išlo i u zakonkske izmjene vezano za nedovoljnu informiranost potrošača oko visokih kamata na minuse.

Financijski analitičar Andrej Grubišić gostovao je u Novom danu na N1 televiziji gdje je, među ostalim, govorio o prešutnom prekoračenju na računima.

Grubišić kaže da problem s prešutnim minusima nije eskalirao.

“Činjenica da postoji takav proizvod i da je on konzumiran od strane građana, odnosno potrošača, sugerira da građani vjerojatno nalaze neki interes u konzumaciji tog proizvoda. U suprotnom ga ne bi konzumirali”, rekao je Grubišić pa dodao:

“Ne dvojim da postoji velika vjerojatnost da ljudi nisu pročitali sve opće uvjete poslovanja banaka. Je li jasno iskomuncirano koja kamatna stopa se obračunava na određenu vrstu minusa je potencijalno drugo pitanje. Ako je netko ušao u taj odnos, a bilo mu je rečeno da je kamatna stopa x, a ispalo je x plus nešto, onda vjerojatno postoji osnova da se traži neka vrsta objašnjenja, ako ne i obeštećenja.”

“Mislim da je ovdje ključno je li nešto iskomunicirano i je li nanesena toj strani šteta. Tu mislim da su veliki upitnici”, rekao je.

Pojasnio je da ako banka obračunava određenu kamatnu stopu da potrošači imaju uvid u to na svom računu.

“U javnom diskursu se uvijek stječe dojam da su banke napravile nešto krivo i trebamo samo utvrditi u kojoj mjeri su to napravile krivo i oštetile pojedinca, a vrlo malo se govori o osobnoj odgovornosti”, istaknuo je Grubišić.

“Ako vam je banka nešto iskomunicirala i ne drži se toga, smatram da to treba sankcionirati, odnosno obeštetiti drugu stranu”, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:50