REAKCIJE

Analitičari, političari i aktivisti: ‘U Gruborima je objavljen razvod države od zločina‘

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je najbolji govor održao predsjednik RH, a da je najvažniji bio onaj Tome Medveda
 Denis Lovrovic/AFP

Predsjednik RH Zoran Milanović, potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević te lider SDSS-a Milorad Pupovac u utorak su u Gruborima, mjestu u kojem su prije točno 25 godina pripadnici elitne policijske postrojbe (ATJ Lučko) likvidirali šestoro građana srpske nacionalnosti, održali govore povodom tog zločina za koji nitko nikad nije osuđen! O značaju komemoracije kao i o sadržaju samih govora u utorak su za Jutarnji list govorili politički analitičari, aktivisti i političari.

- Svi su govori odlična podloga za izgradnju povjerenja. Da parafraziram neke od današnjih govornika, riječ je o dugu časti cijeloga društva. Jer priznanje patnje i prava svih civilnih žrtava je upravo to. Mislim da je sad vrijeme za razgovor među neistomišljenicima na lokalnoj razini kako komemorirati sve žrtve iz različitih ratova i perioda političkog nasilja u 20. stoljeću i tako ukloniti prepreke za razvoj, jer nas taj teret prošlosti jako pritišće. Suočavanje s prošlošću i ima svrhu izgradnje povjerenja i mira - kaže Vesna Teršelič iz udruge Documenta.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je najbolji govor održao predsjednik RH, a da je najvažniji bio onaj Tome Medveda.

- Milanovićev govor bio je daleko najbolji. Naglasio je da se radi o dugu časti, o tome da je Hrvatska kao pobjednica imala neki dug. Iako to nije rekao, u govoru je implicirano da se tek zadovoljenjem tog duga uspostavlja nacionalna čast. Objektivno, najvažniji govor bio je ipak onaj Tome Medveda.

Imao je potpuno minimalan govor u kojem je rekao ono što je trebalo: Da je žrtva - žrtva, a počinitelj - počinitelj. Citirao je popis mjesta na kojemu su izvršeni zločini i s jedne i s druge strane. Poručio je ‘ubijali su i na jednoj i na drugoj strani’ i sve su to naše žrtve. Danas je u Gruborima objavljen razvod države od zločina - kaže Puhovski.

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić kaže da je “dobro da je prekinula ta gromoglasna i za sve ljude izrazito neugodna šutnja oko Grubora”. - SDP je uvijek odlazio i odlazit će i u Škabrnju i Knin, kao i Plavno i Varivode, a dobro je da su u potonje počeli dolaziti i drugi pa i HDZ-ovi dužnosnici - poručio je.

Poruke odaslane iz Grubora pozdravili su i u Možemo!

- To su poruke pomirenja, povjerenja, dijaloga i okrenutosti zajedničkoj budućnosti bez mržnje - te odavanje pijeteta nevinim srpskim žrtvama i od strane predsjednika Milanovića i potpredsjednika Vlade Medveda. Nadamo se da se u Hrvatskoj doista rađaju nove komemorativne prakse u kojima će biti mjesta za sve stradale neovisno o nacionalnosti i u kojima će se svaki zločin osuditi, neovisno o tome tko ga je počinio.

Unatoč tome što su i Vrhovni sud i Haaški sud utvrdili da je počinjen ratni zločin, unatoč tome što znamo da je u Gruborima bila jedinica Lučko, krivnja nije individualizirana i ubojice slobodno hodaju. Ključna je stoga poruka potpredsjednika Vlade Miloševića o tome da svaki ratni zločin mora biti kažnjen bez obzira na nacionalnost počinitelja i da svaka žrtva mora biti priznata i prihvaćena bez obzira na nacionalnost - kaže Sandra Benčić.

Suverenisti tvrde da je jedino priznanje i odgovornost Srbije za agresiju na Hrvatsku preduvjet za dobrosusjedske odnose.

- Izjavom Medveda o, citiramo, povjerenju između većinskog hrvatskog i manjinskih naroda, Vlada nas vraća na podijeljenost Hrvata i Srba kakvu smo gledali prije 1991. i promjene Ustava. Podsjećamo kako su Hrvati danas suveren narod, dok Srbi u Hrvatskoj danas nisu narod, nego nacionalna manjina - poručili su iz stranke Miroslava Škore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:55