KAKO JE RASTAO PDV

Analiza Eurostata: Portugal, Rumunjska, Hrvatska i Grčka rekorderi u podizanju PDV-a

Po visini opće stope PDV-a, Hrvatska spada među europske rekordere i to će još dugo i ostati
 Davor Pongračić / CROPIX

Po visini opće stope PDV-a, Hrvatska spada među europske rekordere i to će, po svemu sudeći, još dugo i ostati. Naime, višu stopu PDV-a od nas ima jedino naš sjeverni susjed, Mađarska, koja je taj porez nedavno povisila sa 25 na 27 posto. Sa stopom od 25 posto slijede je Danska i Švedska, a od 1. ožujka ove godine i Hrvatska.

PDV nitko ne smanjuje

- Bojim se da je ta stopa, zbog stanja u proračunu, za dulje vrijeme zabetonirana. Nije realno očekivati da će se stopa PDV-a u dogledno vrijeme smanjivati. Uostalom, nisu je smanjivale ni druge zemlje. Morat ćemo, dakle, naučiti živjeti s tom stopom jer će ona trajati - upozorava Mato Crkvenac, naš poznati ekonomist i ministar financija u Vladi Ivice Račana.

Umjesto smanjivanja opće stope PDV-a, Crkvenac vjeruje u selektivno uvođenje nižih stopa za neke proizvode, što se već i događa. Na proizvode poput ulja, masti i šećera Vlada je uvela sniženu stopu PDV-a od 10 posto, koju će od sljedeće godine proširiti i na turizam i ugostiteljstvo. To bi trebalo amortizirati udar koji će nastati kada Hrvatska, zbog pravila Europske Unije, ukine nultu stopu, što će biti dodatni udar na sve tanje džepove građana.

Za utjehu nam pritom ostaje činjenica da je porezno opterećenje potrošnje raslo i u većini drugih europskih zemalja, pa se i Hrvatska po tome uklapa u porezne trendove na Starom kontinentu. Prema analizi koju je napravio Eurostat, najnižu stopu PDV-a u EU ima Luksemburg, samo 15 posto, za kojim slijedi Cipar sa stopom od 17 posto. No, dok su Luksemburžani među rijetkim sretnicima kojima globalna recesija nije donijela povećanje PDV-a, na Cipru je stopa podignuta na 17 posto.

- Većina europskih zemalja odlučila se na povećanje opće stope PDV-a jer je to razmjerno jednostavan način prikupljanja većih poreznih prihoda, a i ne ugrožava konkurentnost gospodarstva - ocjenjuje Zdeslav Šantić iz SG Splitske banke.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:21