IVO PROTIV KOLINDE

ANALIZA Jesu li agencije napravile medvjeđu uslugu Josipoviću?

U HDZ-u već godinama optužuju agencije za istraživanje javnog mnijenja da navode vodu na mlin SDP-u
Zagreb, 281214. Hrvatsko novinarsko drustvo, Perkovceva 2.Pracenje rezultata prvog kruga predsjednickih izbora u stozeru predsjednickog kandidata Ive Josipovica.Na fotografiji: Sinisa Varga, Anka Mrak Taritas, Ivo Josipovic i Predrag Stromar.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Josipović ima šansu pobijediti u prvom krugu, Grabar Kitarović sve više zaostaje za Josipovićem, za Josipovićev drugi mandat 65 posto građana.

To su samo neki od nalaza agencijskih izvješća o predizbornom istraživanju javnog mnijenja, rezultati kojih su se pokazali promašajima do te mjere da su kandidati poraženi u prvom krugu izbora počeli prozivati agencije poput Ipsos Pulsa i Promocije Plusa za izborni inženjering i manipulacije, piše Slobodna Dalmacija .

- Nema manipulacija i izbornog inženjeringa od strane agencija, a kada takvi prigovori i optužbe dolaze od onih kojih su izgubili, jasna je priroda takvih tvrdnji – komentira osječki stručnjak za politički marketing Mane Medić. On skreće pozornost na vrlo učestala kriva tumačenja rezultata predizbornih anketa, što se, zaključuje Medić, potom pripisuje samim agencijama.

GDJE SE ISTOPILA RAZLIKA? ‘Ankete nisu pogriješile, rezultat su odlučila TV sučeljavanja’

- Ako govorimo o nekoliko najuglednijih agencija koje se najčešće citiraju i angažiraju, njihov ugled je prevažan da bi ga kompromitirali s nekim loše obavljenim istraživanjima. One relevantne su i ozbiljne, kao i njihova istraživanja. Jasno je, s druge strane, da se mogu pojaviti rezultati nekih manje poznatih agencija s tendencijom da lažno prikažu raspoloženje birača – kazao nam je Medić.

Politički analitičar Željko Požega ocjenjuje da su predizborne ankete objavljivane u nekoliko posljednjih tjedana, dobro pogodile rezultate 1.kruga predsjedničkih izbora.

- Posljednja istraživanja govorila su i o silaznoj putanji biračke potpore Josipoviću, i o smanjivanju njegove prednosti u odnosu na Grabar Kitarović i o tome da je Ivan Sinčić pretekao Milana Kujundžića. Ako različiti mediji, tiskani i televizija, iz tjedna u tjedan objavljuju vrlo slične podatke o predizbornom raspoloženju građana, onda je tu nemoguće govoriti o manipulaciji i izbornom inženjeringu – naveo nam je Požega. On smatra da se u nas premalo vodi računa o trenutku kada je rađeno istraživanje biračke potpore, kao i mogućim utjecajima na iskazanu volju anketiranih.

- Kada se interpretiraju ankete u medijima obično se ne vodi računa o tome da za sređivanje prikupljenih podataka u anketi treba nekoliko dana, što je, kada se približavaju izbori, vrlo bitno pa je datum objave ankete jedno, a vrijeme provođenja ankete nešto drugo. Vrlo rijetko, isto tako, pri objavljivanju anketa ne spominje se standardna statistička pogreška – upozorava Požega.

U HDZ-u već godinama optužuju agencije za istraživanje javnog mnijenja da navode vodu na mlin SDP-u i njegovim kandidatima, plasirajući ankete prema kojima SDP ima potporu većeg broja građana od HDZ-a.

No, kako primjećuje Željko Požega, favoriziranje nekog od kandidata u anketama može biti i bumerang tako da birači skloni navodnom favoritu ne iziđu na izbore uvjereni da je pobjeda osigurana i bez njihova glasa.

Primjer za to može biti Ivo Josipović koji je prema nekim istraživanjima u prvoj polovici predsjedničkog mandata uživao potporu od 80 posto građana.

S druge strane, posljednje objavljeno istraživanje Ipsos Pulsa uoči prvog kruga izbora od 19.prosinca, govorilo je o 42,1 posto potpore Josipoviću, da bi stvarna potpora šefu države na biralištima pala za još tri posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:32