POLITIČKA KRIZA

ANALIZA KARAMARKOVA UZMAKA Zašto je šef HDZ-a nakon svega ipak pristao na mogućnost povlačenja

 CROPIX

- Bilo bi najbolje da iz Vlade odemo ja, premijer Tihomir Orešković i Božo Petrov – izjavio je u srijedu šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, uz primjedbu da sljedećeg mandatara treba dati HDZ. Šef Sabora Željko Reiner potom je poručio da je Karamarko povukao državnički potez.

Tomislav Karamarko, zapravo, je time napravio uzmak. U situaciji kad je postalo jasno da HDZ ne može skupiti 76 ruku s Karamarkom kao mandatarom, te da bi uslijedili novi izbori na kojima bi vjerojatno doživjeli težak poraz, počela je pobuna u samoj stranci, te je prvog čovjeka HDZ-a sustigao niz loših vijesti. Stvari je pokrenuo zamjenik Milijan Brkić koji je prvi zatražio da se Karamarko povuče iz Vlade, potom se pobunio varaždinski ogranak stranke, pa iako nisu presudni, njihov otpor šefu imao je jak odjek u javnosti i HDZ-u. Nastavilo se time što su potpis za opoziv premijeru odbili staviti Miroslav Tuđman i general Damir Krstičević.

Tuđman nije tek obični zastupnik i član HDZ-a, njegova riječ ima posebnu težinu u stranci samim time što je sin prvog hrvatskog predsjednika, kao i ona Krstičevića koji uživa ugled ratnog zapovjednika. Uslijedilo je pismo četvero europarlamentaraca, a na kraju se oglasio i Gordan Jandroković koji je, iako je dan ranije potpisao za opoziv, izjavio da taj zahtjev treba preispitati. To ujedno govori da bi na glasanju oko povjerenja Oreškoviću, premijeru podršku mogli dati još neki HDZ-ovci koji se za sada nisu imali hrabrosti javno oglasiti.

Dosadašnjim potezima, uključujući i zahtjev za opozivom premijera, Karamarko je i sebe i HDZ na kraju doveo u pat poziciju. Nakon zahtjeva za opozivom koji su potpisala 42 zastupnika HDZ-a, jedino što je Karamarku ostalo za častan uzmak bilo je traženje da se iz Vlade povuku i Orešković i Petrov. Možda je to i pravedno, jer za eksperiment koji nije uspio, krivnja ne leži samo na HDZ-u. A Karamarkova najava mogućnosti povlačenja iz Vlade, osim što bi mogla smiriti strasti u HDZ-u, ne ostavlja puno prostora za manevre ni Boži Petrovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:10