DOKAZ S PAPUKA

Analiza snimki potvrdila sumnje: Nakon 60 godina u hrvatskom parku prirode pojavio se vuk

Ranija nagađanja o šteti na stoci na širem području oko Papuka pokazala su se pogrešnima jer su to bili psi
Vuk u Parku prirode Papuk

Iz Parka prirode Papuk su izvijestili na Facebooku kako je na području parka nakon više od 60 godina zabilježena prisutnost vuka.

Naime, nakon analize snimki koje su nastale početkom studenoga na kamerama Čuvarske službe Parka prirode Papuk može se sa sigurnošću reći da je doista riječ o vuku, objavili su iz PP Papuk.

Iako u proteklom razdoblju na području Papuka osim priča o pojavljivanju vuka i nekom izvršenom nezakonitom odstrelu nitko nije zabilježio opažanje, odnosno poslao podatak koji bi ukazivao na pojavnost ili prisutnost vuka, ovom snimkom, potvrdili su brojni stručnjaci, doista se radi o prvom pravom dokazu da je Papuk mjesto na koje se vuk vratio.

Kako bi istražili teren i započeli sa praćenjem znakova pojavnosti vuka, Čuvarska služba Parka prirode Papuk, stručnjaci Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirali su prvi stručni terenski obilazak prilikom kojeg je utvrđen način na koji će čuvari prirode, šumari i lovci pratiti, bilježiti, ali i spremati sve znakove koji bi upućivali na prisutnosti vuka.

- Nakon što smo nedvojbeno dokazali prisutnost vuka u Parku prirode Papuk, obavili smo razgovore sa gotovo svim korisnicima prostora, upoznali ih sa činjenicama koje upućuju na to da pojavnost vuka nije neočekivana, ali ono što je najvažnije u ovom trenutku da ne predstavlja opasnost niti za fond divljači kojom se gospodari, a jednako tako niti za stočare. Ranija nagađanja o šteti na stoci na širem području oko Papuka pokazala su se pogrešnima jer je utvrđeno da nije bila riječ o napadima vukova, nego pasa koji su bili bez nadzora lutali navedenim područjem – rekao je Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

U prostorijama Parka prirode Papuk održan je sastanak na kojemu se razgovaralo o prisutnoj fauni na tom području, a posebice o populaciji čaglja koja bilježi zdrave i jake jedinke, u odstrelu vrlo često visoko trofejne. Zaključeno je da je populacija divljači (jelena i srne) u jako dobrom stanju, a izražena je i bojazan budući da je čaglja i vuka vrlo lako zamijeniti da bi vuk mogao stradati u ovoj lovnoj sezoni.

Proveden je zajednički terenski obilazak područja Parka i lovišta, posebno lokacije snimka jedinke vuka te se dogovarao budući zajednički način praćenja kao i odabir pogodnih lokacija za postavljanje fotozamki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:28