ISTRAŽIVANJE EUROSTATA

Analiza zdravlja: Nakon 65. Hrvate čekaju još 6,4 godine zdravog života, 2,4 manje od prosjeka EU

Eurostat: U Europskoj će Uniji najdulje bez tegoba u mirovini živjeti Šveđanke, čak 15,5 godina
 Vladimir Dugandžić/CROPIX

Kada napune 65 godina i odu u mirovinu, Hrvati mogu očekivati još 6,4 godine zdravog života, što je 2,4 godine kraće od prosjeka u Europskoj Uniji.

To vrijedi za žene i muškarce, premda njihov životni vijek nije podjednako dug. Žene u Hrvatskoj nakon 65. živjet će još 18,2 godine, a muškarci 14,6 godina, jedni i drugi 2,8 godina kraće nego što se u prosjeku živi u EU.

Dugovječni Šveđani

Eurostatova Analiza stanja zdravlja u 2010. pokazuje da najduži zdrav život nakon 65. imaju žene u Švedskoj, čak 15,5 godina, a slijede Danska (12,8 godina), Luksemburg (12,4 godine) i Malta (11,8 godina).

S druge strane, najranije počnu pobolijevati stanovnici u manje razvijenim, tranzicijskim zemljama. Najmanje godina zdravog života predstoji Slovacima - samo 2,8 godina za žene i 3,3 godine za muškarce. Slijedi Rumunjska u kojoj žene uživaju tek pet godina kvalitetnog života, a muškarci 5,9 godina. Na tek pet-šest godina zdravog života mogu računati i Mađari te stanovnici baltičkih zemalja.

Susjedni Slovenci, pak, stoje neznato bolje od Hrvatske, osobito kada je riječ o muškarcima (žene imaju dulji zdrav život za gotovo godinu dana), a s najkvalitetnijim poznim životom mogu se pohvaliti Bugari i Česi. Nakon 65. godine prostaje im još oko devet godina zdravog života, čak više nego Nijemcima. Iako razvijeniji sjever Europe živi dulje i kvalitetnije, čini se da to nije slučaj u svim zemljama. Nijemci, primjerice, mogu računati na gotovo isti vijek zdravog života kao mnoge tranzicijske zemlje.

Bugarke žive najkraće

Kao zanimljivost, Eurostat primjećuje da stanovnici zemalja u kojima se najdulje živi zdravo ne moraju imati i najdulji životni vijek.

Bez obzira na zdravlje, nakon 65. godine, najdulje žive Francuskinje, čak 23,4 godine. Kada je riječ o muškarcima, opet predvode Francuzi. Najkraće pak živi žene u Bugarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj, još 17-18 godina nakon što su napunile 65.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:13