POVJERENSTVO KAZNILO I DRUGOG MINISTRA

ANDREA ZLATAR VIOLIĆ KAŽNJENA ZBOG SUKOBA INTERESA Ministrica izdaje časopis koji se financira iz proračuna

 Željko Hajdinjak / CROPIX

ZAGREB - Ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kaznilo je danas sa 15.000 kuna jer je prekršila Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Povjerenstvo je utvrdilo kako je Zlatar Violić prekršila dvije odredbe i to zato jer nije na vrijeme odnosno stupanjem na dužnost u Vladi prenjela poslovne udjele koje je imala u tvrtci 'Druga strana'.

Osim toga, budući da ista tvrtka izdaje kulturni časpospi 'Zarez' koji dobiva novac iz proračuna Violić je kažnjena i zbog kršenja odredbe Zakona prema kojima dužnosnik ne može stupati u poslovne odnose s tvrtkama s kojima ima poslovne udjele. Ipak, povjerenstvo je utvrdilo da Zalatar Violić kao ministrica nije pogodovala svojoj tvrtci budući da 'Druga strana' iz proračuna dobiva po 600.000 kuna godišnje i to još od 2010. godine, dakle i prije nego što je Zlatar Violić postala ministrica

Milanović o ministru poljoprivrede Jakovini: 'Ne radi se o sukobu interesa, već o propustu. Ne dajte da nas love na sitnicama'

- Nema elemenata za donošenje zaključka da je bilo pogodovanja obzirom da sredstva namijenjena tvrtci 'Druga strana' nisu mijenjana posljednjih godina, složili su se članovi Povjerenstva.

Povjerenstvo je danas kaznilo i novog ravnatelja tehnologije HRT-a Duška Zimonju sa 7.000 kuna te direktoricu za osiguranje štednih uloga Mariju Hrebac također sa 7.000 kuna. Hrebac je također naloženo da u roku od 30 dana izađe iz Nadzornih odbora 'Sunčanog Hvara' te Croatia banke budući da kao dužnosnica ne može biti članica tih tijela.

Kod Zimonje su, pak, utvrdili da kao član Vijeća za elktroničke medije te dužnosnik nije mogao postati ravantelj tehnologije na javnoj televiziji budući da Zakon propisuje kako dužnosnici ne mogu godinu dana od prestanka mandata stupiti u poslovni odnos s društvom u kojem su obavljali određenu dužnost.

- A Zimonja je prešao iz tijela koja regulira i nadzire u tijelo koje je nadzirao, a to nije smio, objasnila je članica Povjerenstva Tatjana Vučetić.

Članovi Povjerenstva smtaraju kako Zimonja nije imao niti uvjete za radno mjesto ravnatelja tehnologije javne televizije budući da prema Zakonu o HRT-u na to radno mjesto nisu mogli konkurirati osobe koje su dužnosnici. No, Povjerenstvo poručuje kako za utvrđivanje zakonitosti njegova zapošljavanja na HRT-u nisu nadležni pa će svu dokumentaciju proslijediti nadležnom tijelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:24