OBRAĆANJE JAVNOSTI

Andrej Plenković inzistira: ‘Sovjetska letjelica koja je pala u Zagrebu je bila naoružana, pogledajte dokaz!‘

Kako je najavljeno, teme pressice su teme o kojima se raspravljalo na sastanku, njegov posjet francuskom nosaču zrakoplova Charles de Gaulle kao i predstojeći posjet NATO centru u Torrejónu

Andrej Plenković

 Admir Buljubasic/Hina/

Hrvatski premijer Andrej Plenković sazvao je za 17 sati press konferenciju nakon sastanka parlamentarne većine.

Kako je najavljeno, teme pressice su teme o kojima se raspravljalo na sastanku, njegov posjet francuskom nosaču zrakoplova Charles de Gaulle kao i predstojeći posjet NATO centru u Torrejónu.

Ovdje možete pratiti i video prijenos konferencije.

Premijer Plenković uvodno je rekao kako se želi osvrnuti na posjet francuskom nosaču aviona Charled de Gaulle koji se nalazi kod Dubrovnika.

- Danas smo ga posjetili ministar Banožić, načelnik Glavnog stožera Hranj i moj savjetnik za obranu Krstičević. Tu je sedam brodova, tu su i američki i grčki brodovi, clj boravka nosača je operacija NATO-a "Plemeniti štit", kojom se štiti članice saveza koje su granične sa Ukrajinom. S nosača aviona dnevno polijeću zrakoplovi, nalaze se iznad neba u Bugarskoj i Rumunjskoj, bilo da su to Hawk Eye ili Rafalei koje je Hrvatska kupila.

Za koju minutu će iznad Zagreba biti prelet tih zrakoplova. To je poruka sigurnosti i solidarnosti. Riječ je o dogovoru s predsjednikom Macronom, odmah u petak, nakon što je u Zagrebu pala bespilotna letjelica, rekao je Plenković.

- Sutra u Zagreb stižu i dva zrakoplova F-16 iz SAD-a, boravit će tu koji dan i dati potporu sigurnosti Hrvatske. To je dokaz da je RH u tijesnoj suradnji sa saveznicama. Od ostalih tema, sastanak koalicije je završio, izvijestili smo partnere o onome što se dogodilo u četvrtak, jučer smo imali veliki sastanak gdje su bili i DORH, vojska, policija, SOA, VSOA, svi koji trebaju, izjavio je premijer.

- Ta letjelica koja je pala, moramo otkalanjati konfuziju, bila je naoružana. To znamo sada, nije se znalo u četvrtak ili petak. Ovo su tragovi bombe i eksploziva, važno je da javnost to vidi radi ozbiljnosti situacije, rekao je Plenković pokazujući fotografiju na kojoj su, kako je rekao, fragmenti eksploziva.

- Nadležne službe rade da vide o kojem se točno tipu bombe radilo. Ovo sam namjerno pokazao. DORH je nadležan, surađuju vojska, policija, centri za vještačenje. Nakon dolaska z Dubrovnika bio sam u našem središtu za motrenje i navođenje kod Velike Gorice. Osobno sam, prije odlaska u Madrid, htio se uvjeriti što se vidi i ne vidi na radarima. Informacije su mi vrlo korisne. Nikakvu informaciju nismo dobili prije ulaska ove letjelice u naš zračni prostor. Pokušavamo utvrditi zašto je ta letjelica došla u prostor, je li to pogreška, sabotaža ili namjera. Povrh toga, velika je sreća da ovako ogromnom ozbiljnom incidentu nije došlo do žrtava, nitko nije ni ranjen, došlo je do pada letjelice u zemlju, a ne asfalt, to je pridonijelo tomu da su tragovi eksplozije manji.

Javnost mora znati što se dogodilo. Što se tiče jačanja sposbnosti PZO, to su procesi koji traju. Ulagat ćemo i više u HV, sada u novim okolnostima nakon 24. veljače to je pravilo na razini svijeta. Naši potezi da umjesto postojećih MIG-ova 21 koji imaju svoj vijek nabavimo moderne zrakoplove. Odluka je bila ispravna, mudra, za sigurnost svih građana.

Što se tiče cijene energenata, sada ćemo raspraviti izmjene uredbe o biogorivu i utjecaju na okoliš te utvrđivanju najviših cijena goriva. Odredbe će biti važeće za najviše dva tjedna i smanjiti udar ovog velikog rasta cijena na građane i gospodarstvo. Koalicija je dala snažnu podršku svemu što radimo, od sigurnosti i međunarodnih aktivnosti.

Ne znam zašto je glavni tajnik NATO odgovarao ako nema informacije. Zamolio sam našeg veleposlanika u NATO-u da mu objasni što se dogodilo. Želim da suradnja bude otvorena i transparentna. Pišemo pismo što smo otkrili nakon svih radnji - rekao je premijer.

Otkrio je da u Hrvatsku, na naš zahtjev, stižu američki lovci F-16 i to temeljem suradnje sa Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom.

- Oni su svjesni, nazvao me Blinken, zabrinuti su da je ovakva bespilotna letjelica pala na glavni grad Hrvatske. Radari promatraju određeni zračni prostor, radari prate i šire područje od Hrvatske, Mađarska šalje svoje podatke, Rumunjska svoje. Važno je znati je li vojna ili civilna letjelica, lovci se dignu, analiziraju o čemu se rade. Moramo iz ovog izvući pouke, ove situacije se zbivaju u kontekstu invazije na Ukrajinu, sve dobiva drugu dimenziju. Postoje jasne procedure, ovaj događaj zahtijeva veću budnost. Sutra ćemo u središtu NAO-a u Španjolskoj dobiti nove informacije. Nisam se čuo s Orbanom, komuniciramo na razini naših ministarstava obrane. Svaka poruka solidarnosti s Ukrajinom je nešto što treba pozdravit - kazao je premijer.

Odgovarao je i na pitanja o otvaranju USKOK-ove istrage protiv ministra Josipa Aladrovića.

- Aladrović ostaje ministar, za sada da. Ovo je rješenje o istrazi. Da bi došli u fazu da sud potvrđuje optužnicu, treba još puno radnji provesti. To nije vezano, trenutak pokretanja istrage nije bitan. Skinuli smo imunitet, poslali u savjetovanje promjene zakona da se lakše skine imunitet onim članovima Vlade za koje je zapriječena kazna zatvora dulja od 5 godina. Nisam čitao Jutarnji list, imao sam puno posla. Nakon uhićenja Horvata, ta jedna besprizorna praksa pojedinim medijima je neprihvatljiva i sramotna. Ljude se dovede u medijski okvir, kao da su krivi, a za par godina nikom ništa. Te igre, vidjet ćemo sutra hoće li u medijima biti neke poruke, pa ćemo to komentirati. To mi se ne sviđa. Dok se ne otkrije kako je Bezuk došao pucati ovdje pred Banske Dvore, da napravi atentat na Banske Dvore, a ne znamo tko mu je isprao mozak da to učini. To je po meni prioritet. To je puno bitnije nego ova kaznena djela. Ima djela koja nisu otkrivena, okej? Po čemu je Raspudić bitan? To me ne zanima. To su ljudi koji nisu bili u stanju prije invazije dignuti ruku za deklaraciju kojom se daje podrška Ukrajini. Odjednom su se prestrojili. Tko su oni, zašto su mi bitni? - pitao je pomalo nervozno premijer.

Rekao je kako ne zna jesu li francuski Rafali trenutno naoružani, a zatim odgovorio na novinarsko pitanje hoće li građani idućih dana čuti američke lovce F-16.

Sigurno neće doći da budu parkirani ovdje, čut ćete ih. Dobili smo saveznički signal da je situacija bez presedana, pao je naoružan dron nakon 1000 kilometara, uz nas su i daju nam potporu - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:34