POBJEDA HRVATSKE PROTIV SRBIJE

ANDREJ PLENKOVIĆ NAKON UTAKMICE OPTIMISTIČAN 'Sad ćemo svi malo poletjeti. Neki zbog rejtinga neki zbog 10 razlike'

Dragan Čović i Andrej Plenković
 Ante Čizmić / CROPIX

Premijer Andrej Plenković danas je nakon rukometne utakmice Hrvatska-Srbija komentirao i vijest o podizanju hrvatskog kreditnog rejtinga.

- Kao što kaže ministar Marić, nakon deset razlike red je i da Fitch nešto pozitivno kaže, rekao je Plenković.

- Evo, lijepa vijest, dakle BB+. Sad smo samo na stepenici nakon koje slijedi investicijski rejting, dio našega programa, dio ciljeva Vlade u ekonomskom planu, na planu fiskalne konsolidacije. Vidjeli ste i sami, rezultati turističke sezone, vrlo mudra i odgovorna politika javnih financija, svi pozitivni pokazatelji, efekti porezne reforme, koji su doveli do toga da veliki broj ljudi ima veće plaće, doveli do veće potrošnje, što se osobito vidjelo tijekom prosinca. Svi ti rezultati, i kontroliranje krize u najvećoj kompaniji, na način koji smo to do sada napravili, očito i kod ključnih svjetskih rejting agencija dovodi do ovakvih pozitivnih ocjena.

- Mislim da u ovih prvih desetak dana Nove godine, nakon suficita opće konsolidirane države, sada i ova vijest je jedna ohrabrujuća vijest za hrvatsko gospodarstvo i za nas, u Vladi, da nastavimo s ovim procesom reformi.

Na pitanje koliko ovakve krasne utakmice mogu doprinjeti popravljanju atmosfere u Hrvatskoj, Plenković je odgovorio:

- Da udahnu malo optimizma i nade? Meni se čini puno! Ako to može koristiti za rejting Vladi, mi ćemo biti zadovoljni, kazao je Plenković i nasmijao prisutne.

- Vidjeli ste i sami da je sve bilo korektno, navijanje, lijepi uvod u još jedno rukometno prvenstvo. Sad ćemo svi malo poletjeti. Neki zbog rejtinga neki zbog 10 razlike, duhovit je bio Plenković.

Fitchevo podizanje rejtinga komentirao je i ministar Zdravko Marić.

- Evo, kako kaže premijer, sjajna vijest. Popravljanje kreditnog rejtinga uz stabilne izglede, znači da smo ponovno i na taj način na onome putu koji smo si zacrtali, a to je čim prije vraćanje u investicijki rejting. Prepoznati su svi i napori i rezultati gospodarstva, a spomenuta je i dobra turistička sezona. Meni je, naravno, posebno drago da su apostrofirali uspješnu poreznu reformu, situaciju u javnim financijama koja je sigurno jako puno toga doprinjela, tako da mi, što se tiče nas, nastavljamo sa svojim poslom. Znamo što nam je činiti, jer sigurno da želimo da taj rejting ide još jednu stepenicu gore, da se vrati tamo gdje mu je mjesto, rekao je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:06