INTERVJU PREMIJERA

Andrej Plenković: ‘Osjete se učinci Schengena i eura. Rastemo, a turistička sezona oborit će sve rekorde‘

Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je krizu koja je ugrozila sigurnu opskrbu energentima i hranom i posljedično dovela do rasta cijena

Andrej Plenković

 Ante Cizmic/Cropix

Iduća godina bit će vrlo burna na političkoj sceni, očekuju nas čak tri izlaska na birališta, prekrajaju se izborne jedinice, uvode nova porezna pravila…O svemu tome razgovarali su novinari Slobodne Dalmacije s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejem Plenkovićem.

- Najavili ste da će Hrvati i dalje biti među onima koji će imati najniže cijene naftnih derivata u odnosu na većinu članica Europske unije. No nakon odlaska u kupovinu građane poprilično boli glava. Zašto su cijene nekih prehrambenih proizvoda veće nego u susjednim europskim zemljama? Tko se u tom lancu od sirovina, proizvodnje, do trgovačkih marži ponaša neodgovorno?

- Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je krizu koja je ugrozila sigurnu opskrbu energentima i hranom i posljedično dovela do rasta cijena. Cilj Vlade je bio u prvom redu da opskrba energentima ni u jednom trenutku ne dođe u pitanje te da cijena energenata bude priuštiva svima. Vlada je donosila mjere koje su praktički zamrznule cijenu plina i struje te smanjile cijene naftnih derivata. Time smo dali doprinos da se inflacija obuzda i da na nju uopće cijene energenata ne utječe. Inflacija je u svibnju iznosila 7,9 posto, što je najniža inflacija od ožujka 2022. Bit svega je da smo spriječili socijalnu frakturu. Zaštitili smo građane i omogućili gospodarstvu da prebrodi krizu. Očekujemo stoga od svih aktera na tržištu da se ponašaju racionalno i odgovorno te da pri formiranju cijena uzmu u obzir kontekst krize u kojoj svi trebamo podnijeti dio tereta.

Nema razloga da rastu cijene proizvoda koji nemaju veze s energetskom i prehrambenom krizom. I nakon ulaska u europodručje, Vlada je reagirala te sve nadležne institucije, od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Državnog inspektorata do Carinske i Porezne uprave, poduzimaju mjere sprečavanja i sankcioniranja aktivnosti koji idu za neopravdanim dizanjem cijena.

Politička stabilnost je temelj

- U prvom kvartalu imali smo gospodarski rast od 2,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što očekujete nakon turističke sezone?

- Možemo reći da se već osjete prvi konkretni učinci članstva u schengenskom prostoru i europodručju, koji su dugoročno i strateško postignuće naše Vlade. Prvi kvartal ove godine je već deveti za redom u kojem se bilježi pozitivna stopa kretanja gospodarstva. Hrvatska raste iznad prosjeka EU-a, bilježimo rekordnu zaposlenost od preko 1,6 milijuna ljudi, a prvi put i manje od 100 tisuća nezaposlenih. U ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnog utjecaja rasta investicija, uslijed intenzivne provedbe investicija iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a. Dodatno, očekujemo nastavak rasta izvoza roba i usluga, u čemu značajan utjecaj ima i turizam, pogotovo u kontekstu izrazito uspješne turističke sezone.

Već u prvom kvartalu ove godine broj noćenja turista je 18,4 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, a broj dolazaka turista veći je za gotovo 30 posto. Hrvatski turizam očekuje dobru sezonu, jer su i najave dolazaka i noćenja turista bolje od lanjskih, a bitno je naglasiti da se nastavljaju i investicije koje daju dodatan zamah kvaliteti ponude i trajanju turističke sezone. Takva očekivanja u turizmu doprinose i optimizmu u kretanje ukupnog gospodarstva te se za ovu godinu procjenjuje da bi BDP mogao porasti za 2,2 posto. Međutim, s obzirom na sve trendove, očekujemo i veću stopu rasta u 2023. godini.

- Čeka nas "superizborna" godina s parlamentarnim, predsjedničkim i europskim izborima. Predsjednički izbori su rezervirani za kraj godine, datum europskih izbora je poznat, a kad možemo očekivati parlamentarne? Hoće li možda biti prijevremeni već ove godine?

- Stalno se pokušava stvoriti ozračje da se ide na prijevremene izbore, što je pogrešno. Provodimo program Vlade i rješavamo sva ključna pitanja za hrvatske građane, u čvrstoj suradnji s koalicijskim partnerima: nacionalnim manjinama, liberalima, narodnjacima, umirovljenicima i demokršćanskom strankom. Politička stabilnost temelj je razvoja i strateških postignuća koja smo ostvarili. To potvrđuju i sve međunarodne institucije, kao i rating agencije koje su nam dodijelile najvišu dosad razinu investicijskog kreditnog rejtinga, rekao je premijer za Slobodnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:21