SUSRET U ZAGREBU

Andrej Plenković potpredsjedniku ukrajinske vlade izrazio hrvatsku podršku integritetu Ukrajine

Premijer je istaknuo potporu Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti i europskom putu Ukrajine, kao i važnost mirnog rješavanja sukoba
Oleksij Reznikov i Andrej Plenković
 Darko Tomas/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković prenio je u ponedjeljak visokom ukrajinskom dužnosniku potporu Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i ponudio iskustva iz mirne reintegracije Podunavlja, objavila je vlada.

Plenković je u Banskim dvorima razgovarao s Oleksijem Reznikovim, potpredsjednikom ukrajinske vlade i ministrom za pitanja privremeno okupiranih područja Ukrajine.

Hrvatski premijer je "istaknuo potporu Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti i europskom putu Ukrajine, kao i važnost mirnog rješavanja sukoba", stoji u priopćenju.

"Na sastanku je ponovno izražena spremnost Hrvatske da prenese Ukrajini svoja iskustva iz postupka mirne reintegracije, koji je uspješno okončan 15. siječnja 1998. potpunim povratkom hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak Hrvatske", dodaje se.

U Banskim dvorima kažu da vladina radna skupina za suradnju između Hrvatske i Ukrajine ostaje važan institucionalni instrument za razvijanje daljnjih odnosa i prenošenje hrvatskih iskustava.

Dužnosnici su razgovarali i o suradnji u području razminiranja i primjeni hrvatskog modela traženja nestalih osoba te su izrazili zadovoljstvo zbog porasta gospodarske suradnje između Hrvatske i Ukrajine, kao i zbog uspostave zračne linije Kijev-Zagreb.

Reznikov je s Borisom Miloševićem, potpredsjednikom vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava razgovarao o položaju ukrajinske nacionalne manjine u Hrvatskoj, zakonskoj regulaciji i implementaciji zaštite prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj te o iskustvima procesa mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema.

Reznikov se sastao i s potpredsjednikom vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom s kojim je razgovarao o hrvatskom iskustvu mirne reintegracije koji je bio posljednji korak k okončanju Domovinskog rata.

Medved je naglasio je važnost očuvanja svakog ljudskog života i ulaganja napora za mirnim rješavanjem sukoba te izrazio spremnost za nastavak uspješne suradnje u prenošenju znanja i iskustava pri uspostavljanju učinkovitog sustava skrbi za ratne stradalnike u Ukrajini, navodi se u vladinu priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:48